Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πιέσεις για νέα μείωση στα ευρω-επιτόκια - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το «φθηνό χρήμα» - Έρχεται μείωση 0,25% σε 1 ή 2 δόσεις προσεχώς

Πιέσεις για νέα μείωση στα ευρω-επιτόκια - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το «φθηνό χρήμα» - Έρχεται μείωση 0,25% σε 1 ή 2 δόσεις προσεχώς
Προς νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,75% ή ακόμα και στο 0,5% μπορεί να φτάσει το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις προκειμένου να μειώσει το κόστος χρήματος του Ευρώ.
Χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτν είπε ευθέως ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια του ευρώ, ενώ πλέον αρκετοί αναλυτές συνυπολογίζουν στις προβλέψεις τους το ενδεχόμενο μείωσης ακόμα και εντός του 2012, προς όφελος της ανάπτυξης και ανεξάρτητα από τον ευρω-πληθωρισμό.
Αν τελικά το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί, πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά του Forex, έχει άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αν τα δάνεια αυτά –με την προϋπόθεση βέβαια ότι παραμένουμε στο ευρώ- εξαρτώνται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση θα είναι άμεση και ίση με το ποσοστό της μείωσης από τη Φρανκφούρτη. Αν πάλι υπολογίζεται με βάση το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, η μείωση θα έρθει έμμεσα, καθώς κατά κανόνα οι τράπεζες ακολουθούν τις εξελίξεις της ΕΚΤ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και να προεξοφλούν τις εξελίξεις.

Ποιοι κερδίζουν

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, και καθώς τα ευρω-επιτόκια παραμένουν στο 1% και ενδέχεται να φτάσουν στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,75% ή και 0,5% η συγκυρία ελαφρύνει κατά αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ το μήνα τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών. Την ίδια στιγμή, θεωρητική «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Στην πραγματικότητα, η «ανάσα» αυτή αφορά τις ελληνικές τράπεζες για το κομμάτι των χρημάτων που δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ, καθώς το κόστος δανεισμού ισούται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Βέβαια, το ιδανικό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ανοίξουν εκ νέου οι κρουνοί της διατραπεζικής αγοράς, γεγονός που θα τους επιτρέπει να αντλήσουν χρήματα και να τα διαθέσουν –με σημαντικό περιθώριο κέρδους- στην εγχώρια αγορά, κάτι όμως που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, τουλάχιστον άμεσα.
Αντίστοιχα, διεθνώς, οι τράπεζες, πέρα από τα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ έχουν δυνατότητα πρόσβασης και στη διατραπεζική αγορά με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.
Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Σε απόλυτες τιμές, πριν το μπαράζ των μειώσεων που έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν με δόση 949 ευρώ. Σήμερα, με το επιτόκιο της ΕΚΤ να έχει πέσει στο 1% η δόση μειώνεται στα δόση 909 ευρώ το μήνα.
Προκύπτει δηλαδή ελάφρυνση 40ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.
Αντίστοιχα, αν το επιτόκιο πέσει στο 0,75% η δόση για το ίδιο δάνειο μειώνεται στα 890 ευρώ (δηλαδή 19 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα), ενώ αν πέσει στο 0,5% η δόση μειώνεται στα 870 ευρώ (δηλαδή 39 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα).

Δεν επηρεάζονται οι προσθεσμιακές

Πάντως, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έχουν ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα οι προθεσμιακές καταθέσεις, που παραμένουν στα ύψη λόγω της «αιμορραγίας» ρευστότητας που υφίστανται οι τράπεζες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 6% ή και του 6,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Μάλιστα, επιτόκια κοντά στο 6% προσφέρονται πλέον και για «μικροκαταθέτες», εκείνους δηλαδή που έχουν διαθέσιμα πόστα από 10.000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το «ακριβό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ανασχεθεί το κύμα της μείωσης των καταθέσεων, που φτάνει στο 1 με 3 δις. ευρώ κάθε μήνα.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης