Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι 16 Ιουλίου η προθεσμία για να κλείσουν τα ανενεργά μπλοκάκια - Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να γλυτώσουν από το πρόστιμο των 500 ευρώ

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι 16 Ιουλίου η προθεσμία για να κλείσουν τα ανενεργά μπλοκάκια - Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να γλυτώσουν από το πρόστιμο των 500 ευρώ
Τη δυνατότητα να κλείσουν τα ανενεργά μπλοκάκια μέχρι τις 16 Ιουλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ για την αναδρομική διακοπή του επαγγέλματος, μπορούν να προσέλθουν στις ΔΟΥ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους δηλαδή μέχρι 16 Ιουλίου 2012 και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να αποδείξουν τη διακοπή επαγγέλματος, προκειμένου να μη βεβαιωθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Όσοι αποφασίσουν να το διατηρήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2011 ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2011.
Συνεπώς, η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται μόνο με δήλωση διακοπής που έχει υποβληθεί στη ΔΟΥ.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών:
1. Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση και η ΔΟΥ θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση.
2. Εφόσον η διακοπή εργασιών πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται αν η ημερομηνία διακοπής είναι πριν από την 1-1-2011 ή δεν υπολογίζεται μέρος του τέλους επιτηδεύματος αν η ημερομηνία διακοπής είναι εντός του 2011.
3. Στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατʼ επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης