Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μοναδική διέξοδος τα ομολογιακά δάνεια για τις εισηγμένες - Πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν αντληθεί το α' 6μηνο του 2012

Μοναδική διέξοδος τα ομολογιακά δάνεια για τις εισηγμένες - Πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν αντληθεί το α' 6μηνο του 2012
Η δραματική εικόνα που εκπέμπουν στις ταμειακές τους ροές οι περισσότερες εισηγμένες έχει οδηγήσει όσες εξ αυτών έχουν ακόμη ανοικτές γραμμές πίστωσης να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων.
Με τη συμπλήρωση του α' εξαμήνου του 2012 ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ τα  τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι εισηγμένες μέσω των ομολογιακών δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ολόκληρη την τριετία 2006 - 2008 αντλήθηκαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, ενώ μόνο την  διετία 2008 - 2009 τα ομολογιακά δάνεια των εισηγμένων  ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ Επίσης το 2011 είχαν αντληθεί περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται  είναι σε τι βαθμό απειλούνται οι τράπεζες από την αδυναμία εισηγμένων εταιρειών να αποπληρώσουν τα ομολογιακά τους δάνεια όταν η ύφεση ροκανίζει περιθώρια κέρδους και δημιουργεί μία νέα ζημιογόνο γενιά επιχειρήσεων;  Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού για τις εισηγμένες λειτουργούν πλέον ως θηλιά στην ανάπτυξη των εργασιών τους, όταν μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται κάθε μήνα σε μεγαλύτερη ύφεση.
Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας αρκετές εταιρείες βρήκαν διέξοδο στα συγκεκριμένης μορφής δάνεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαια που χρησιμοποιούν για τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους σε μακροπρόθεσμο, για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ή και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού τους προγράμματος. Μέχρι και τα μέσα του 2009, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων ήταν το βασικό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων των εισηγμένων, καθώς μόνο μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση (όπως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank) μπορούσαν να αντλήσουν φθηνό χρήμα από την αγορά. Στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιπες εισηγμένες κατέφευγαν στις τράπεζες με στόχο την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους με πιο συμφέροντες όρους και τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων οφειλών τους σε μακροπρόθεσμες.
Απο τα υψηλότερα σε αξία ομολογιακά δάνεια που έχουν ανακοινωθεί από τις εισηγμένες το πρώτο ήμισυ του 2012  συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Ιατρικό Αθηνών (164 εκατ. ευρώ), S&B (110 εκατ. ευρώ), Eurodrip (23,980 εκατ. ευρώ), Aegean Airlines (15 εκατ. ευρώ) και Σωληνουργεία Κορίνθου (10 εκατ. ευρώ).

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης