Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα συν και πλην του Β Ράπανου ως υπουργού Οικονομικών - Τεχνοκράτης και έντιμος αλλά χωρίς καμία κοινωνική αναφορά – Το ΥΠΟΙΚ είναι ωρολογιακή βόμβα

 Τα συν και πλην του Β Ράπανου ως υπουργού Οικονομικών - Τεχνοκράτης και έντιμος αλλά χωρίς καμία κοινωνική αναφορά – Το  ΥΠΟΙΚ είναι ωρολογιακή βόμβα
Ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος είναι ο νέος υπουργός οικονομικών.
Χωρίς καμία αμφιβολία, θεωρείται έντιμος και η εντιμότητα δεν είναι μόνο ένα στοιχείο ηθικής τάξης αλλά τρόπος ζωής να περάσεις σωστά μηνύματα στην κοινωνία.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους που ως δια μαγείας όταν κάποιος αναλαμβάνει σημαίνουσα θέση στην πολιτική σκηνή σπεύδουν να του υπερτονίσουν μόνο τα θετικά εμείς θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα συν και πλην του Β Ράπανου ως νέου υπουργού Οικονομικών.
Η διαχρονική εντιμότητα του ανδρός δεν αμφισβητείται.
Είναι μαζί με την θεωρητική του γνώση ως καθηγητής το ισχυρότερο του ατού.
Η Ελλάδα χρειάζεται έντιμους να ασκούν δημόσια αξιώματα.
Θεωρείται διαλλακτικός και συζητήσιμος.
Η παρελθούσα εμπειρία του όχι τόσο ως προέδρου στην Κτηματική, αλλά ως επικεφαλής στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τον έφεραν κοντά στην εξουσία και στην οικονομική διαχείριση.
Επιτέλεσε και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας αλλά ο ρόλος του ήταν περισσότερο συμβολικός παρά θεσμικός.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τραπεζίτης υπό την έννοια ότι δεν ανήκει στην πάστα των τραπεζιτών managers.
Ανδρώθηκε με το παλαιό ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με τον Παπανδρέου ο οποίος δεν τυγχάνει πλέον της επιδοκιμασίας ούτε του ελάχιστου ποσοστού μεταξύ του ελληνικού λαού.
Ο Β Ράπανος, πέρασε ορισμένα προβλήματα υγείας τα οποία έχει αντιμετωπίσει.
Ωστόσο αυτά δεν είναι βέβαιο αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να τον επηρεάσουν καθώς το μεγάλο στοίχημα του νέου υπουργού είναι στην μικροοικονομία και στην μακροοικονομία.
Από την μια πρέπει να πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό και στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και από την άλλη να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τις εφορίες π.χ. για να παρακολουθεί τα δημόσια έσοδα.
Ο Β. Ράπανος, δεν έχει κανένα κοινωνικό έρεισμα στην κοινωνία και προφανώς αυτό είναι ένα στοιχείο που θα προσμετρήσει στο μέλλον.
Έχει ικανότητα διαπραγμάτευσης όμως και είναι γνώστης των δημοσίων οικονομικών και ίσως αυτά να είναι ισχυρά εφόδια.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομικών, ναι είχε θεσμική θέση στην Εθνική ως πρόεδρος αλλά ο ρόλος του ήταν περισσότερο τυπικός, δεν ήταν τραπεζίτης με την κυριολεξία του όρου.

Το συμπέρασμα

Η τοποθέτηση Ράπανου στην θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ένα πείραμα.
Δεν θα δεχθούμε το επιχείρημα ότι τοποθετήθηκε από συμφέροντα και παράκεντρα εξουσίας.
Τα θεωρούμε μνησίκακα σχόλια που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Ο Β Ράπανος θα κριθεί επί της ουσίας από την αποτελεσματικότητα του έργου και από την μεθοδικότητα που θα επιδείξει.
Η τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού τεχνοκράτη είναι θετική εξέλιξη αλλά πιστεύει κανείς ότι τα κόμματα ζήτησαν από τον Ράπανο να αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο…..από αγάπη;
Όχι προφανώς και όχι θέλουν να αποκοματτοποιήσουν (συγνώμη για το αδόκιμο της λέξης) την θέση του υπουργού και στην μεν θετική περίπτωση να πουν.... να βάλαμε τεχνοκράτη άρα ήταν σωστή η επιλογή μας και στην δε αρνητική περίπτωση να πουν δεν φταίμε εμείς τα καλά κόμματα που τα κάναμε όλα τέλεια αλλά ο τεχνοκράτης.
Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ωρολογιακή βόμβα.
Ελπίζουμε για το καλό της χώρας και της κοινωνίας ο Β Ράπανος να είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός οικονομικών στην νεότερη ιστορία.
Προκαταβολικά να πούμε ότι θα είναι πολύ καλύτερος από τον πομπώδη Βενιζέλο και τον λίγο Παπακωνσταντίνου.

Ράπανος: Έχω γνώση των δημόσιων οικονομικών

"Γνωρίζω τα δημόσια οικονομικά". Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Βασίλης Ράπανος στους Financial Times, ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Μετά από 30 χρόνια εργασίας στα ελληνικά δημόσια οικονομικά,  νομίζω ότι έχω πλέον μια αρκετά καλή γνώση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς έβαλε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών έναν τραπεζίτη, ο οποίο όμως είναι εξειδικευμένος στα δημόσια οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του σε δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Ράπανος ήταν επικεφαλής σημαντικών think-tank, ενώ εργαζόταν σε δημόσια οικονομικά και θεσμικά όργανα, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πρώτη του εμπειρία από τη διαχείριση ευρωπαϊκών θεμάτων ήρθε το 2000 όταν ανέλαβε εκπρόσωπος της Ελλάδας στη νομισματική επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο της πορείας της Ελλάδας μέχρι την είσοδο στο ευρώ. Παράλληλα υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συνέβαλε στη διατήρηση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης άνω του 4% το χρόνο και τη σταθερή αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Το 2009 ο κ. Ράπανος διορίστηκε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ενώ έχει εργαστεί επίσης για δύο από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας.
Η εφημερίδα, αναφέρθηκε στο παρελθόν του νέου Υπουργού, επισημαίνοντας ότι συμμετείχε σε ομάδα αντίστασης που πραγματοποιούσε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της χούντας. Για τη συμμετοχή του αυτή, καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο σε τετραετή κάθειρξη. Στη φυλακή, ο κ. Ράπανος συναντήθηκε με τον μέντορα του. Τον Σάκη Καράγιωργα. Έναν κορυφαίο αριστερό οικονομολόγο. "Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιο μου", δήλωσε αργότερα. "Διάβασα πολλά βιβλία και ανακάλυψα πόσο ισχυρός μπορεί να γίνει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες". Ο κ. Ράπανος αποφυλακίστηκε το 1973, όπου μετά από λίγο ολοκλήρωσε εδώ τις σπουδές του και στη συνέχεια έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Queen’s University, με ειδίκευση στα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Ράπανος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδιά του μέχρι να ορκιστεί, αν και το περιβάλλον του διαρρέει ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συλλογή των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης