Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Goldman Sachs: Μην φοβάστε για την Ιταλία! - Είναι λιγότερο επιρρεπής στο να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές - Σημαντική η προσπάθεια της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή

Goldman Sachs: Μην φοβάστε για την Ιταλία! - Είναι λιγότερο επιρρεπής στο να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές  - Σημαντική η προσπάθεια της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή
Μικρότερες πιθανότητες εμφανίζει η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση της στις αγορές σε σχέση με άλλες χώρες σύμφωνα με νέα ειδική έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου  Goldman Sachs.
Κατά τους αναλυτές του οίκου, η ιταλική αγορά ομολόγων διαθέτει μια ευρεία γκάμα επενδυτικής βάσης, γεγονός που πρέπει να προσμετράται θετικά έναντι στα όποια, πιθανά, μελλοντικά, οικονομικά "σοκ".
Ωστόσο το γεγονός αυτό, συνεχίζει η Goldman, δεν αναιρεί το ότι πράγματι εγείρεται πλειάδα ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας και την πορεία της οικονομίας της.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ειδική έκθεσή της η Goldman, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας το 2013 θα είναι μικρότερες έναντι εκείνων του τρέχοντος έτους, 2012, δεδομένης της συνεχιζόμενης προσπάθειας της ιταλικής κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση των ελλειμμάτων και χρέους της.
Για το 2013, συνεχίζει ο οίκος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας υπολογίζονται στα 150 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα 200 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν κατά το τρέχον έτος.
"Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης το 2013 είναι να μειώσει το έλλειμμά της στα 8 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 27 δισ. ευρώ το 2012", σχολιάζουν επίσης οι αναλυτές της Goldman.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Α- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. Αρνητικό το outlook.
Παράλληλα ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας στο F2, αλλά και το country ceiling στο AAA.
Kατά τη Fitch, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Ιταλίας αντανακλά τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος.
Η Fitch εκτιμά στο 1,9% την ύφεση της ιταλικής οικονομίας το 2012, αναμένει στάσιμη την οικονομία το 2013, ενώ τοποθετεί στο 1% την ανάπτυξη το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης