Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη εμποδίζει την οριστική λύση στην κρίση χρέους - Πρέπει να ξεπεραστούν οι φαύλοι κύκλοι - Πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να ληφθεί μία τελεσίδικη απόφαση

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη εμποδίζει την οριστική λύση στην κρίση χρέους - Πρέπει να ξεπεραστούν οι φαύλοι κύκλοι - Πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να ληφθεί μία τελεσίδικη απόφαση
Δύο φαύλοι κύκλοι στέκονται εμπόδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και οι δύο έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη στις αγορές... Οι μεν επενδυτές αγοράζουν ομόλογα με πολύ υψηλό επιτόκιο, επειδή φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματά τους. Και από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν θέλουν να εγγυηθούν για τους οφειλέτες επειδή αμφιβάλλουν για την προθυμία τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Και οι δύο αυτοί φαύλοι κύκλοι τροφοδοτούνται από έναν τεράστιο βαθμό παραλογισμού.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι ανεξάρτητος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και πλησιάζει το σημείο όπου πρέπει να ληφθεί μία τελεσίδικη απόφαση, καθώς απαιτείται πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πλησιάζει η περίοδος εκείνη που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα για το ποια από τις επιλογές που έχουν τεθεί στο τραπέζι θα ακολουθήσουν και να σταθούν σε αυτή μέχρι το τέλος. Ακόμη και η Γερμανία, δεν είναι πλέον αρκετή για σταθεί εναντίον της κρίσης. Θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ακόμη και αν πρόκειται για μία πραγματικά πολύ κακή επιλογή.
Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας θέτει επίσης, το ερώτημα, ποια χώρα θα φορτωθεί τις τελευταίες ημέρες τις κατηγορίες για την πολιτική αντίδραση στην κρίση, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η διάσωση δεν θα καταστεί ευκολότερη.
Ίσως, η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία να είναι να μπουν για μία στιγμή στην καταστροφική θέση που βρίσκεται η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Ιταλία. Και στις τρεις χώρε οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, επικρατεί παντού το αίσθημα της αδικίας τόσο σε σχέση με την οικονομική ελίτ της χώρας καθώς και με την πλούσια Γερμανία, την οποία αντιλαμβάνονται μόνο ως μία μηχανή που λαμβάνει ψυχρές αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης