Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι Γερμανοί προετοιμάζουν το εχθρικό έδαφος για την επίσκεψη Σαμαρά – Αρνητικοί σε τρίτο πακέτο βοήθειας ή επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής του μνημονίου – Σιγή ιχθύος από την καγκελαρία

Οι Γερμανοί προετοιμάζουν το εχθρικό έδαφος για την επίσκεψη Σαμαρά – Αρνητικοί σε  τρίτο πακέτο βοήθειας ή  επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής του μνημονίου  – Σιγή ιχθύος από την καγκελαρία
Την γερμανική αυστηρότητα και πειθαρχία αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός της Ελλάδος, στην συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel στις 24 Αυγούστοιυ,  σύμφωνα με τους περισσότερους  αναλυτές, με τους αξιωματούχους της χώρας να έχουν προετοιμάσει ένα «εχθρικό» έδαφος για τα ελληνικά αιτήματα.
O Αντώνης Σαμαράς, που ήδη αντιμετωπίζει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, αναμένεται να ζητήσει διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής, όταν θα συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αυτή την εβδομάδα.
Η Ελλάδα, μπαίνει στο πέμπτο έτος της ύφεσης, ενώ έχει μείνει πίσω στους στόχους της και μάλλον θα πρέπει να αυξηθεί το πακέτο λιτότητας στα 14 δις. ευρώ, από 11,5 δις. που ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη διετία.
Ήδη όμως η υπομονή στη Γερμανία έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schaeuble, υπενθύμισε το Σάββατο ότι «δεν είναι υπεύθυνο να ρίχνει κανείς χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι». Παράλληλα, ο Norbert Barthle και ο Michael Meister, δύο από τους κορυφαίους πολιτικούς στο κόμμα των  Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), δήλωσαν τη Δευτέρα στο Tagesspiegel ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ο Volker Kauder, επικεφαλής των συντηρητικών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει αυτό που έχει συμφωνήσει.
Ο Kauder Spiegel, υπενθύμισε για  ακόμη μία φορά ότι η Αθήνα, δεν έχει προχωρήσει στις περικοπές του προϋπολογισμού και τις ιδιωτικοποιήσεις που υποσχέθηκε τον Μάρτιο για να εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης. «Πρέπει να τιμήσει τις συμφωνίες της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς, ούτε από την άποψη του χρονικού πλαισίου ούτε από την άποψη της ουσίας, διότι αυτό θα ήταν μια άλλη παράβαση των συμφωνιών», ανέφερε.
«Οι Έλληνες θα πρέπει κάποια στιγμή απαντήσουν στο ερώτημα: Θα κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια ή θα αφήσουμε το ευρώ;», ανέφερε ο Kauder.
Όμως, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις στη Γερμανία για μια ελληνική έξοδο, 45 από τους 64 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν το επόμενο 12μηνο η Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα παρόμοιας δημοσκόπησης τον Μάιο, στην οποία 35 από τους 64 οικονομολόγους πίστευαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, εκτός εάν η χώρα αρνηθεί εντελώς να εκπληρώσει οποιονδήποτε από τους στόχους των μεταρρυθμίσεων. «Δεν θα συμβεί αυτό, εκτός αν η Ελλάδα παραβιάσει όλες τις απαιτήσεις και οποιαδήποτε συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Guenther Oettinger δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα εντός, προειδοποιώντας για τις άγνωστες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel, Patrick Doering, ξεκαθάρισε ότι οι όροι στο δεύτερο πακέτο βοήθειας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί δεν είναι διαπραγματεύσιμοι.
Αυτές οι στάσεις θα απογοητεύσουν την Αθήνα, όπου στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι το χρέος της χώρας θα είναι πιο βιώσιμο, αν υπήρχαν δύο ακόμη χρόνια περιθώριο για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτό που είχε εκτιμηθεί αυξάνει επικίνδυνα το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης