Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Goldman Sachs: Δύο οι κρίσιμες δοκιμασίες για την ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες – Το πακέτο των 11,5 δισ. και η ψήφιση του στη Βουλή – Οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση – Δεν συμφέρει κανέναν το Grexit

Goldman Sachs: Δύο οι κρίσιμες δοκιμασίες για την ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες – Το πακέτο των 11,5 δισ. και η ψήφιση του στη Βουλή – Οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση – Δεν συμφέρει κανέναν το Grexit
Δύο κρίσιμες δοκιμασίες αναμένεται να περάσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία βλέπει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα να σηματοδοτούν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αβεβαιότητα που προηγήθηκε των εκλογών του Ιουνίου.
Σύμφωνα με την GS, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει εις πέρας την ολοκλήρωση του πακέτου των 11,5 δις. ευρώ, εν όψει μάλιστα και των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς με την Angela Merkel στις 24 Αυγούστου και τον Francois Hollande στις 25 Αυγούστου. Η δεύτερη δοκιμασία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι η ψηφοφορία στη Βουλή επί των νέων μέτρων, που πιθανότατα θα διενεργηθεί κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την GS, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας παραμένει δύσκολη, ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας θα επιχειρήσει να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους χωρίς να έλθει σε σύγκρουση με την ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν ανεβάσει τους τόνος της κριτικής για την Ελλάδα, θα εμφανιστούν στην πορεία διαλλακτικοί με τους στόχους, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση για την προσαρμογή της εν μέσω περιβάλλοντος ύφεσης.
Η ευρωζώνη, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, δεν είναι ακόμη ώριμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει με ευκολία στο εθνικό της νόμισμα, καθώς οι απώλειες, από τη μετατροπή των λογαριασμών, του εμπορίου και του TARGETII θα είναι πολύ μεγάλες. Επομένως, οικονομικά η έξοδος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ίδια ευκολία που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο. Υπό αυτά τα δεδομένα, εάν ληφθεί τέτοιου είδους απόφαση, αυτή θα είναι καθαρά πολιτική, εκτιμά η GS.
Η εφαρμογή του προγράμματος δεν εμφανίζει τις σημαντικές αστοχίες που θέλουν να παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι. Πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσει η χρηματοδότηση της χώρας, εκτός εάν αυτή αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της, προοπτική που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σχεδόν απίθανη.
Παράλληλα, η GS θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διακοπή εκταμίευσης των δόσεων εάν η Ελλάδα δείξει ότι προσπαθεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συμβεί και για την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς αυτό θα υποδήλωνε μια ανατροπή των δημοσιονομικών και συναλλαγματικών δομών της χώρας. Το Ευρωσύστημα θα έρχονταν αντιμέτωπο με απώλειες μέσω του συστήματος TargetΙΙ, αλλά και μέσω των έμμεσων καναλιών όπως είναι η μετάδοση της κρίσης και το αρνητικό προηγούμενο στις αγορές.
Τέλος, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, θεωρεί θετική εξέλιξη την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού να επανεδραιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης πριν ζητήσει την χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας. Ωστόσο, το ερώτημα θα παραμείνει για το αν η εφαρμογή του προϋπολογισμού και οι μεταρρυθμίσεις θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης