Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Weidmann και Stark εναντίον Draghi - Έντονη κριτική στα σχέδια της ΕΚΤ - Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα γίνει εθιστικό σαν ναρκωτικό - H EKT επιχορηγεί τους κρατικούς προϋπολογισμούς

tags :
Weidmann και Stark εναντίον Draghi - Έντονη κριτική στα σχέδια της ΕΚΤ - Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα γίνει εθιστικό σαν ναρκωτικό - H EKT επιχορηγεί τους κρατικούς προϋπολογισμούς
Την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, εκφράζοντας την άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει να γίνει «εθιστικό σαν ναρκωτικό».
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Weidmann αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξαναγκάζεται να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, εν μέσω διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών για τον συντονισμό μιας πιο μακροπρόθεσμης απάντησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να περιορίσει τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας.
«Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι Κεντρικές Τράπεζας, είναι αυτά που θα πρέπει να αποφασίζουν τέτοια κατανομή κινδύνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weidmann σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.
Έντονη κριτική στα σχέδια του Mario Draghi άσκησε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Juergen Stark, καθώς και στην ιδέα θέσπισης ανώτατου ορίου για τα επιτόκια δανεισμού χωρών.
Σε άρθρο του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, αναφέρει ότι, η ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών της ευρωζώνης, επιχορηγεί ουσιαστικά τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να λαμβάνει χώρα μία ανακατανομή του χρέους. Και συμπληρώνει ο ίδιος ότι «η ανακατανομή αυτή θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο εάν οι προβληματικές χώρες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους».
Επιπλέον, ο Stark τονίζει ότι για εκείνον «δεν έχει σημασία η νομισματική πολιτική, αλλά η δημοσιονομική», σχολιάζοντας τις σκέψεις περί θέσπισης ανώτατου ορίου στα επιτόκια δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης