Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στο Ευρωκοινοβούλιο ξεδιπλώνει τα σχέδια της ΕΚΤ ο Mario Draghi - Σχεδιάζονται αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, έως 3 έτη - Στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση... Οι αγορές ομολόγων δεν συνιστούν κρατική στήριξη

Στο Ευρωκοινοβούλιο ξεδιπλώνει τα σχέδια της ΕΚΤ ο Mario Draghi - Σχεδιάζονται αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, έως 3 έτη - Στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση... Οι αγορές ομολόγων δεν συνιστούν κρατική στήριξη
Σε αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, έως 3 έτη, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα ανωτέρω φέρεται να έκανε γνωστά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, που μιλά αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια συνεδρίαση κεκλυσμένων των θυρών, 3 μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την ερχόμενη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις διαρροές, ο Draghi φέρεται να διεμήνυσε επίσης πως αυτές οι αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους (έως 3 έτη) δεν συνιστούν κρατική βοήθεια.
"Οι αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας 2-3 ετών είναι σύμφωνες με τη Συνθήκη της ΕΕ", φέρεται να τόνισε επίσης ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας, αύριο Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης τα σχέδια της ΕΚΤ για επικείμενη δράση.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια των αναλυτών για τις αποφάσεις της ΕΚΤ δίνουν και παίρνουν...
Ο Draghi συμμετέχει σήμερα στο διάλογο για την οικονομική κρίση που έχει διοργανώσει η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν του Draghi, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker και οι επίτροποι Michel Barnier και Olli Rehn.

Τέσσερα ζητήματα που περιμένουμε να αποσαφηνίσει η ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου – Τι θα ακούσουμε και τι δεν θα ακούσουμε από τον Mario Draghi – Μικρό καλάθι συστήνουν να κρατήσουμε οι Commerzbank, JPMorgan, UniCredit, Goldman Sachs, Barclays και Nomura

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 6 Σεπτεμβρίου είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου, με τους αναλυτές να είναι περισσότερο διχασμένοι από ποτέ για το τι θα συζητηθεί και τι θα ανακοινωθεί αναφορικά με το πρόγραμμα παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων, την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ή την πιθανότητα ελαστικοποίησης των όρων αποδοχής τίτλων ως εγγυήσεις.
Μέχρι τώρα έχουν επικρατήσει δύο απόψεις: Η μία θέλει την ΕΚΤ να αναλαμβάνει από τώρα κιόλας δράση, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της παρέμβασης της ώστε να δώσει και το πράσινο φως στην Ισπανία να διατυπώσει επισήμως το αίτημα βοήθειας, και η άλλη που θέλει να περιμένει την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM και να ανακοινώσει με βάση αυτό τους όρους παρέμβασης της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ συζητήσεις επίσης γίνονται για αγορές ενός ευρύ φάσματος στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα. Υπάρχει δε η πιθανότητα αγοράς εταιρικών ομολόγων τραπεζών.
Όμως η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο Mario Draghi δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan.
«Ο Draghi θα είναι γενικόλογος και θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα επαναλάβει το ζήτημα των όρων για την αγορά των ομολόγων μίας, ότι θα είναι αρκετό αυτό που θα κάνει η ΕΚΤ και ότι ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων, αν γίνουν, θα είναι να αποτραπεί η κερδοσκοπία για τη διάσπαση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η συνεδρίαση της Πέμπτης θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές, ωστόσο δεν αναμένεται να ανακοινώσει εάν σκοπεύει να θέσει κανόνες στην παρέμβαση της. Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΚΤ θα θέλει να διατηρήσει ευελιξία στην τακτική της περιγράφοντας μάλλον ένα πρόγραμμα με ευκαιριακές παρεμβάσεις.
Αυτή η τακτική, σύμφωνα με την Goldman, μπορεί να περιλαμβάνει ένα είδος σήματος και καθοδήγηση σχετικά με τα κατάλληλα επίπεδα των spreads, με αποτέλεσμα να δούμε την ΕΚΤ να στοχεύει σε συγκεκριμένα όρια τα οποία θεωρούνται βιώσιμα.
Ακόμη, οι αναλυτές της Goldman βλέπουν την ΕΚΤ να αφήνει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.
Από την άλλη, ο Thomas Murphy, αναλυτής στην αυστραλιανή Family Office Research and Management (FORM), ενώ η προσοχή εστιάζεται στο σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αποκλείσουν μια μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην «κακοποιημένη ζώνη του ενιαίου νομίσματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Νομίζω ότι η μείωση των επιτοκίων είναι δυνατή, διότι θα ενισχύσει την ποσοτική χαλάρωση που είναι επίσης πιθανό να ανακοινωθεί και να υπενθυμίσει τις αγορές ότι η ΕΚΤ τηρεί τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Murphy ενώ οι επιπτώσεις της ενδεχόμενης μείωσης του επιτοκίου είναι περιορισμένες, η σημασία μιας τέτοιας κίνησης είναι περισσότερο ψυχολογική.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι στο αν η ΕΚΤ μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της αυτή την εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν μια μείωση τον Οκτώβριο.
Με τον Αυστραλό Murphy συμφωνούν και οι αναλυτές της Barclays, οι οποίοι αναμένουν από την ΕΚΤ να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων σε συνδυασμό με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο ασφαλειών και μείωση του επιτοκίου refi κατά 25 μονάδες.
Από τη μεριά του, ο αναλυτής της Nomura, Jacques Cailloux, σύστησε στους επενδυτές να κρατούν μικρό καλάθι για την επικείμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Cailloux υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να είναι κανείς σκεπτικός για το ενδεχόμενο μαζικής παρέμβασης της ΕΚΤ:
-Η ΕΚΤ δρα υπό συνθήκες. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να καταφέρει να μειώσει τις αποδόσεις χωρίς οι χώρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
-Η ΕΚΤ ήδη έχει αναφέρει ότι θα παρεμβαίνει βραχυπρόθεσμα. Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις αποδόσεις.
-Η παρέμβαση της δεν θα βοηθήσει σε περίπτωση που οι γερμανικές αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
-Είναι αβέβαιο πως η ΕΚΤ θα θέσει στόχους για τα spread για κάθε χώρα ξεχωριστά. Πιθανόν να προσκρούσει σε νομικά εμπόδια εάν υπάρξει παρέμβαση χωρίς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης