Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το σύστημα Ponzi στήνεται σταθερά στην Ευρώπη... αν καταρρεύσει η ευρωζώνη θα περάσει στην ιστορία με τον πιο οδυνηρό τρόπο - Ορισμένες τράπεζες προσπαθούν και πάλι να μειώσουν τεχνητά το κόστος δανεισμού για να ξεγελάσουν τις αγορές

Το σύστημα Ponzi στήνεται σταθερά στην Ευρώπη... αν καταρρεύσει η ευρωζώνη θα περάσει στην ιστορία με τον πιο οδυνηρό τρόπο - Ορισμένες τράπεζες προσπαθούν και πάλι να μειώσουν τεχνητά το κόστος δανεισμού για να ξεγελάσουν τις αγορές
Έντονες αναταράξεις έχουν προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία 24ωρα, την ώρα που οι φήμες ότι οι ισπανικές τράπεζες δρουν μεθοδευμένα για την τεχνητή μείωση του κόστους δανεισμού φουντώνουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες αντλούν όλο και περισσότερα κεφάλαια από τα νομισματικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας, τον ELA, ώστε να αγοράζουν στοχευμένα ισπανικά κρατικά ομόλογα και να μειώνουν τις αποδόσεις. Τα ομόλογα αυτά που αγοράζονται χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για πρόσθετο δανεισμό από την ΕΚΤ, προκαλωντας έτσι έναν μεγάλο και επικίνδυνο κύκλο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των αδύναμων χωρών δεν είναι τόσο αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το ΟΜΤ, όσο συνδυασμένης προσπάθειας των τραπεζών. Μάλιστα προειδοποιούν ότι έχει αρχίσει στην Ευρώπη να δημιουργείται ένα σύστημα Ponzi που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή συμπαρασύροντας ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία στην πτώση.
Ακόμη και οι Ισπανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν λειτουργεί ούτε και θα λειτουργήσει στο μέλλον. Τα στοιχήματα στην αγορά έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται κατά της χώρας, και αν γίνει κάποια λάθος κίνηση τότε όλη η οικονομία της χώρας θα παραδοθεί υπό κατάρρευση στον μηχανισμό διάσωσης.
Τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στην Ισπανία. Ήδη όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ αναμενόταν μέσα στον Οκτώβριο. Όμως δεδομένου ότι η εκταμίευση της δόσης είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, η μετάθεση της εκταμίευσης της για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ εγείρει ερωτήματα για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν.
Παράλληλα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Pedro Passos Coelho δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τα μέτρα για αύξηση των κοινωνικών εισφορών κατά 8%, τα οποία προκάλεσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να αγωνίζεται για την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης. "Από τη στιγμή που η Πορτογαλία διατηρεί το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων, ξέρουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη των εταίρων μας. Αν δεν το κάνουμε, βάζουμε σε κίνδυνο την επιτυχία μας και αυτοί οι μηχανισμοί προστασίας θα πάψουν να υπάρχουν" υπογράμμισε.

Τι είναι το σύστημα Ponzi

Το  σύστημα Ponzi είναι μια εικονική επένδυση  που πληρώνει αποδόσεις στους επενδυτές από τα δικά τους χρήματα ή τα χρήματα που καταβάλλονται από μεταγενέστερους επενδυτές.
Το σύστημα Ponzi προσελκύει συνήθως νέους επενδυτές, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις από άλλες επενδύσεις, με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που είναι είτε υπερβολικά υψηλές ή ασυνήθιστα συνεπής.
Το σύστημα τεχνητά προορίζεται να καταρρεύσει επειδή τα κέρδη, αν υπάρχουν, είναι λιγότερα από ό, τι οι πληρωμές προς τους επενδυτές. Συνήθως, το πρόγραμμα διακόπτεται από τις δικαστικές αρχές πριν καταρρεύσει επειδή ένα σύστημα Ponzi είναι ύποπτο.
Το σύστημα πήρε το όνομα του από τον Charles Ponzi ο οποίος το χρησιμοποίησε πρώτος στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης