Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Να ανατρέψει τη συμφωνία του Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσπαθεί υπογείως η Γερμανία - Άλλαξε γνώμη... το βάρος δεν θα το αναλάβει ο ESM αλλά θα παραμείνει στις κυβερνήσεις

Να ανατρέψει τη συμφωνία του Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσπαθεί υπογείως η Γερμανία - Άλλαξε γνώμη... το βάρος δεν θα το αναλάβει ο ESM αλλά θα παραμείνει στις κυβερνήσεις
Η ανατροπή των συμφωνηθέντων ίσως να μην αποτελεί ίδιον της ελληνικής πραγματικότητας μόνο, αλλά μπορεί να υιοθετηθεί και από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Mujatba Rahman της Eurasia Group, η Γερμανία με τους δύο δορυφόρους της, την Ολλανδία και την Φινλανδία, προωθούν νέες αρχές για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται, στο πλαίσιο της επιβάρυνσης των κυβερνήσεων.
Μέχρι τώρα, προωθείται ένα σχέδιο που δεν θα επιβάρυνε τις κυβερνήσεις από το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα, όταν συμφωνήθηκε αυτό, στην Σύνοδο του Ιουνίου, είχε παρουσιαστεί σαν ένας τρόπος που θα έκοβε τους δεσμούς ανάμεσα στις ευπαθείς τράπεζες, τις φτωχές από ρευστότητα κυβερνήσεις και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.
Βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου, τα πακέτα στήριξης των τραπεζών δεν θα αποτελούν πλέον ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι το σχέδιο να απομακρυνθεί το βάρος των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να συζητηθούν.
Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις των τριών αναφέρουν ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν μέρος ενός γερμανικής εμπνεύσεως σχεδίου για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Ιουνίου. Είναι μάλιστα μία ένδειξη ότι οι τρεις χώρες ενδέχεται να προσπαθούν αναβολή του σχήματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επʼ αόριστον, ή μέχρις ότου υπάρξει το ενιαίο εποπτικό όργανο των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης