Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η Ιταλία ο επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης – Θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά την ισπανική διάσωση – Επικίνδυνη η έλλειψη εμπιστοσύνης – Σε μετάδοση της κρίσης μπορεί να οδηγήσει το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό

tags :
Η Ιταλία ο επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης – Θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά την ισπανική διάσωση – Επικίνδυνη η έλλειψη εμπιστοσύνης – Σε μετάδοση της κρίσης μπορεί να οδηγήσει το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό
Στο προσκήνιο της δημοσιονομικής κρίσης θα επανέλθει η Ιταλία, μόλις η Ισπανία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα διάσωσης και διασφαλίσει τη στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το χρέος της, εκτιμούν αναλυτές.
Πιθανή διάσωση της Μαδρίτης ενδεχομένως θα πυροδοτήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και θα αυξήσουν τη διάθεση για πιο ριψοκίνδυνα assets γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που εκδίδει η Ιταλία, σημειώνει το CNBC. Αλλά τότε η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στο επίκεντρο της ανησυχίας των αγορών, ως ο επόμενο αδύναμος κρίκος.
«Οι κίνδυνοι αυξάνονται για πιθανή μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία», προειδοποιεί ο David Keeble, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.
Με την κρίσης να παραμένει ανεπίλυτη, οποιαδήποτε διάθεση για πώληση φθηνότερου χρέους θα επικεντρωθεί στην ιταλική αγορά. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Credit Agricole, δεν θα μπορείς να σορτάρεις τηςν Ισπανία γι αυτό η προσοχή θα στραφεί στην Ιταλία.
Ιταλία και Ισπανία βυθίζονται στην ύφεση, ωστόσο η χώρα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Monti βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση.  Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οικονομία θα συρρικνωθεί με διπλάσιο ρυθμό το 2012 από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο Mario Monti, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των ευρωπαίων εταίρων αλλά δεν έχει πολιτική βάση, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος για μια νέα πρωθυπουργική θητεία αν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής στις εκολογές του Απριλίου.
Μια νέα έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ιταλία θα ήταν επικίνδυνη για την ευρωζώνη, καθώς αποτελεί την 3η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης και είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης