Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Economist: Η ευρωπαϊκή κρίση θα τελειώσει όταν... αντιμετωπιστεί ή όταν διαλυθεί η Ευρωζώνη - Τείνει να λάβει διαστάσεις μόνιμου φαινομένου - Mε τρία βήματα μπορεί να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ...

Economist: Η ευρωπαϊκή κρίση θα τελειώσει όταν... αντιμετωπιστεί ή όταν διαλυθεί η Ευρωζώνη - Τείνει να λάβει διαστάσεις μόνιμου φαινομένου - Mε τρία βήματα μπορεί να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ...
Η ευρωπαϊκή κρίση θα τελειώσει, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά με ποιον τρόπο θα τελειώσει; Δύο επιλογές υπάρχουν. Ή θα αντιμετωπιστεί ή η Eυρωζώνη θα έχει καταρρεύσει.
Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να σχολιάσει την πορεία της κρίσης χρέους το περιοδικό Economist, το οποίο επισημαίνει επί της ουσίας το εξής: Το γεγονός πως η κατάσταση επιδεινώνεται με πιο αργούς ρυθμούς δεν σημαίνει πως βελτιώνεται.
Σύμφωνα με το περιοδικό, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η ευρωπαϊκή κρίση τείνει να λάβει διαστάσεις μόνιμου φαινομένου στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Μοιάζει σαν... μια κόκκινη κουκίδα στον χάρτη, που δεν λέει να εξαφανιστεί, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αλλά δεν είναι έτσι, συνεχίζει το περιοδικό. Η κρίση θα ολοκληρωθεί. Πότε; Όταν οι Ευρωπαίοι κατορθώσουν να την διαχειρστούν, ή όταν τελικά αποδειχθεί ότι απέτυχαν και το ευρώ καταρρεύσει.
Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ, ο Economist απαριθμεί τρία βήματα, στα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, τα οποία είναι ικανά να εξαφανίσουν κάθε πιθανότητα να συμβεί το μοιραίο.
Ποια είναι όμως τα τρία αυτά βήματα;
- Απαιτείται συντονισμένη δράση από την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να αποτραπεί ο πανικός στις αγορές και επέλθει... το γρήγορο τέλος. Κατά το περιοδικό, δεν είναι λίγες οι στιγμές που οι αγορές μοιάζουν να αναμένουν το γρήγορο τέλος, αλλά τότε ΕΚΤ και κυβερνήσεις παρεμβαίνουν και αποτρέπουν την άμεση καταστροφή.
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι καθοριστικός. Η ΕΚΤ έχει πολλάκις αποτρέψει την έκρηξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη μετάδοση της κρίσης στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά και οι κυβερνήσεις - με τρόπο αργό, διστακτικό και ανεπαρκή πολλές φορές - έχουν αρχίσει να βάζουν τα θεμέλια για μια πραγματική τραπεζική και δημοσιονομική ένωση. Υπό το πρίσμα αυτό, οι πιθανότητες για μια κατάρρευση τύπου Lehman oλοένα και μειώνονται.
- Η Ευρωζώνη πρέπει σοβαρά να ασχοληθεί με το θέμα της ανάπτυξης. Μέσω της ανάπτυξης θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο Economist παραδέχεται πως μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο μείζον ζητούμενο, εκείνο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μη ανάπτυξη οδηγεί στην ύφεση. Η ύφεση φέρνει ανεργία και η κατάσταση επιδεινώνεται. Το κλίμα αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αντιστραφεί.
- Οι Ευρωπαίοι πρέπει να διατηρουν συνεχώς ζωντανή τη δέσμευσή τους για την "Ενωμένη Ευρώπη".  
H δέσμευση αυτή πρέπει να είναι δημόσια και πανταχού... παρούσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης