Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μάχες στο παρασκήνιο ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και σε αυτούς που την θέλουν εκτός - Ποιος ο ρόλος των Αμερικανών και γιατί οι Ρεμπουμπλικάνοι θέλουν το Grexit

Μάχες στο παρασκήνιο ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και σε αυτούς που την θέλουν εκτός - Ποιος ο ρόλος των Αμερικανών και γιατί οι Ρεμπουμπλικάνοι θέλουν το Grexit
Σε μία κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες πάνω από την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, και όσο οι ΗΠΑ πλησιάζουν προς τις προεδρικές εκλογές τους,  οι συγκρούσεις  μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αυτών που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και αυτών που τη θέλουν εντός, θα κλιμακώνονται  επικίνδυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε στρατόπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών αγωνίζεται για να πάρει το πάνω χέρι. Οι συσχετισμοί έχουν περιπλακεί, τόσο σε στρατηγικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ οι χειρισμοί των πολιτικών συνέβαλαν στην πολυπλοκότητα, που αντιμετωπίζει κάθε σοβαρός αναλυτής, ως προς το τι ή δεν συμβαίνει ή είναι πιθανό να συμβεί.
Στην πορεία, μερικοί από τους παίκτες έχουν αλλάξει πλευρές - κυρίως από τον Λευκό Οίκο. Τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Obama κινούσε Ουρανό και Γη για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας γύρω από αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή ήλπιζε να διευρύνει τις προσβάσεις της σ' αυτήν, ιδιαίτερα μάλιστα στα θέματα των στρατιωτικών βάσεων, του ενεργειακού τομέα και του ορυκτού πλούτου. Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση έχει ασκήσει κάθε επιρροή για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, κάτι που θα διευκόλυνε την επανεκλογή Obama.
Μαζί με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, η Γαλλία φαίνεται τρομοκρατημένη λόγω της έκθεσης των μεγάλων τραπεζών της, ενώ η Angela Merkel αντιλαμβάνεται ότι θα επωμιστεί όλες τις επισφάλειες που θα προκληθούν και η Κίνα ότι θα επηρεαστεί από την απότομη πρσγείωση της οικονομίας της.
Στην άλλη όχθη, οι Συντηρητικοί του Romney, μόνο να κερδίσουν έχουν από ένα Grexit. Θα είναι μία επιβεβαίωση ότι το σύστημα του κρατικού ελέγχου του Obama δεν λειτουργεί, ενώ γύρω του θα συσπειρώσει και τους επιχειρηματίες που απειλούνται από τη δημοσιονομική προσαρμογή του Obama. Η άνοδος του Romney στηριζόμενος στο Grexit θα σημάνει και την επιστροφή στο δόγμα... business as usual. Στο ίδιο στρατόπεδο είναι οι ιδιωτικές μικρές γερμανικές τράπεζες, Bankfurters, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, J. Weidmann, ο οποίος είναι τώρα πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί η περιφέρεια της ευρωζώνης θα μπορούσε  μόνο να  καταλήξει σε οικονομική καταστροφή για τη Γερμανία.
Ιδανική λύση γι' αυτους θα ήταν η έξωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο Mario Monti της Ιταλίας έχει παρόμοιες ιδέες, έχοντας μεγάλη αίσθηση ότι σπαταλούνται ότι περαιτέρω χρήματα δίνονται ειδικότερα στην Ελλάδα.
Μόνο δύο παίκτες πατούν και στα δύο στρατόπεδα... Ο πρώτος είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble δεν θέλει να κληροδοτήσει ένα στεφάνι από αγκάθια, δηλαδή ένα βουνό προβλημάτων όταν θα ηγηθεί του Eurogroup. Αλλά εξίσου, δεν θέλει μια Ένωση που δεν θα έχει νόημα λόγω των τεράστων προβλημάτων.
Ο δεύτερος είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να αγοράσει κάθε ομόλογο του ClubMed που μένει απούλητο σε δημοπρασία μέσω του ESM και του προγράμματος ομολόγων που έχει εξαγγείλει. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας θα μπορούσαν να ελεγχθούν είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης