Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πλήρη έλεγχο της εθνικής οικονομικής πολιτικής προωθούν οι Βρυξέλλες – Σχέδια για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης – Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» - Τι προβλέπει η πρόταση Van Rompuy

tags :
Πλήρη έλεγχο της εθνικής οικονομικής πολιτικής προωθούν οι Βρυξέλλες – Σχέδια για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης – Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» - Τι προβλέπει η πρόταση Van Rompuy
Στην υπογραφή δεσμευτικών συμβάσεων με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να προχωρήσουν οι χώρες της ευρωζώνης, στις οποίες θα δεσμεύονται για λεπτομερή δημοσιονομική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με draft της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημοσιεύουν οι Financial Times. Στόχος είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος από τις Βρυξέλλες στην οικονομική πολιτική των κρατών-μελών.
Η σύμβαση θα απαιτεί από τις 17 χώρες της ευρωζώνης να υπογράφουν τα προγράμματα πολιτικής που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες και τα χρονοδιαγράμματα που διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο με τις χώρες που έχουν εισέλθει στους μηχανισμούς διάσωσης.
Αν υιοθετηθεί το σχέδιο θα βοηθήσει το στόχο της Γερμανίας για πιο σφικτό δημοσιονομικό έλεγχο στις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών, όπως είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι προτάσεις αντανακλούν την πεποίθηση των Ευρωπαίων ηγετών ότι πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται κεντρικά. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε.
Από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις του σχεδίου, πρωτεργάτης του οποίου είναι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Herman Van Rompuy,  είναι η δημοσίευση ενός κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Η πρόταση αυτή απολαμβάνει και τη στήριξη Γερμανών αξιωματούχων.
Το έγγραφο φαίνεται επίσης πως αναζωπυρώνει τη συζήτηση για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τα 17 μέλη της ευρωζώνης να προχωρούν προς μια πιο στενή οικονομική συνεργασία, ενώ οι 10 χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ, παλεύουν να βρουν το ρόλο τους στη νέα Ένωση.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η επίσπευση της διαδικασίας για την εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ αλλά και η δημιουργία της τραπεζικής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης