Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Θα καταφέρει ο Draghi να ηρεμήσει εκ νέου τις αγορές; - Αναμένουν σήμα για περαιτέρω δράση - Η ανησυχία για την ύφεση στο επίκεντρο - Πριν το τέλος του έτους η μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως ένας νέος γύρος LTRO

tags :
 Θα καταφέρει ο Draghi να ηρεμήσει εκ νέου τις αγορές; - Αναμένουν σήμα για περαιτέρω δράση - Η ανησυχία για την ύφεση στο επίκεντρο - Πριν το τέλος του έτους η μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως ένας νέος γύρος LTRO
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να δώσει ένα τέλος στην δημοσιονομική κρίση της ευρωζώνης. Σήμερα οι αγορές θέλουν να ακούσουν τι θα κάνει ο Mario Draghi για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την οικονομία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγορά ομολόγων. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην κατάσταση της οικονομίας και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, εκτιμούν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τον David Forrester, στρατηγικό αναλυτή της Macquarie, η προσοχή εστιάζεται σήμερα στο outlook των επιτοκίων και στο ενδεχόμενο νέου γύρου LTRO.  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.
«Αναμένουμε νέα μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο, δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει τέτοια ανακοίνωση από τον Mario Draghi σήμερα», σημειώνει ο Mitul Kotecha, επικεφαλής συναλλαγματικής έρευνας στην Credit Agricole, στην Σιγκαπούρη.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% και ο υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών για την κεντρική τράπεζα.
Σήμερα η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, αλλά όσο αυξάνεται η ανησυχία για το οικονομικό outlook εντείνεται και η πίεση για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ.
Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με στοιχεία που καταδεικνύουν αδύναμη ανάπτυξη, σχολιάζει η “Kathy Lien, managing director της BK Asset Management. Οι αναλυτές αναμένουν από τον Draghi ένα σήμα ότι η είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα από μια απλή μείωση επιτοκίων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οικονομολόγος της Newedge εκτιμά ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα επανέλθουν στο προσκήνιο αλλά αργότερα φέτος, ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εξελίξεις στην Ισπανία.
Από την πλευρά του η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της  Capital Economics, εκτιμά ότι οι επενδυτές αναζητούν πιο ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Draghi σχετικά με τα ακριβή βήματα για τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης