Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εκτός του προσχεδίου συμπερασμάτων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. η Ελλάδα – Στο επίκεντρο η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM, η τραπεζική εποπτεία και ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης

Εκτός του προσχεδίου συμπερασμάτων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. η Ελλάδα – Στο επίκεντρο η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM, η τραπεζική εποπτεία και ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης
Καμία αναφορά στο ελληνικό ζήτημα δεν καταγράφεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και εκκρεμεί η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

H Ελλάδα ωστόσο αναμένεται ότι θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου και τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα ή όχι, για τα μέτρα που θα οδηγήσουν , πιθανότατα το Νοέμβριο, στην θετική αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.
Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να επαναπροσδιορίσουν το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, την ώρα που η πίεση αυξάνεται κυρίως για να σπάσει ο δεσμός ανάμεσα στις τράπεζες και το κρατικό χρέος.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης αναμένουν από τη Σύνοδο μία επαναβεβαίωση της συμφωνία του Ιουνίου. Ωστόσο στο τελευταίο draft συμπερασμάτων της Συνόδου, γίνεται μόνο μια ασαφής αναφορά στη συμφωνία. Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες θα προτρέψουν τους υπουργούς Οικονομικών να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας για τη διάσωση τραπεζών μέσω του ESM.
«Το eurοgroup θα επεξεργαστεί τα ακριβή λειτουργικά κριτήρια τα οποία θα καθοδηγήσου την άμεση ανακεφαλαιοποίηση τω τραπεζών μέσω ESM, με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις της 29ης Ιουνίου», αναφέρει το προσχέδιο.
Όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία, πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Γερμανία καθυστερεί τη διαδικασία προς την ολοκλήρωση του εποπτικού μηχανισμού.
Στη Σύνοδο του Ιουνίου, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες, ως προαπαιτούμενο για τις διασώσεις μέσω ESM. Ωστόσο, επιθυμία του Βερολίνου είναι να τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης,
Τα συμπεράσματα του προσχεδίου της Συνόδου καταδεικνύουν ότι οι ηγέτες θα υποστηρίξουν πως ο νέος εποπτικός μηχανισμός θα πρέπει να υπόκειται στις κατάλληλες σταδιακές ρυθμίσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία και η Σουηδία ανησυχούν ότι θα πιεστούν από τις αποφάσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.  Το προσχέδιο καλεί για μια αποδεκτή και ισορροπημένη λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα ψήφου της EBA.
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, διαφαίνεται και η πρόθεση των Ευρωπαίων να προωθήσουν την προοπτική ενός ξεχωριστούν προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, με τους αξιωματούχους ωστόσο να υποστηρίζουν ότι εγείρονται ερωτήματα πολιτικής και τεχνικής φύσεως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης