Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: H έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ θα καθυστερήσει αλλά είναι αναπόφευκτη - Η χώρα θα φύγει στο α' 6μηνο του 2014 - Μειώνει στο 60% από 90% τις πιθανότητες εξόδου σε 12-18 μήνες - Προβλέψεις - σοκ για ύφεση 7,3% το 2013 και 10,8% το 2014

Citigroup: H έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ θα καθυστερήσει αλλά είναι αναπόφευκτη - Η χώρα θα φύγει στο α' 6μηνο του 2014 - Μειώνει στο 60% από 90% τις πιθανότητες εξόδου σε 12-18 μήνες - Προβλέψεις - σοκ για ύφεση 7,3% το 2013 και 10,8% το 2014
(upd4)Αμετακίνητη στη θέση της για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει η Citigroup. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε νέα σημερινή 17σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Euro Economics Weekly - Grexit - Delayed But Not Cancelled" οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, αλλά η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη.
Στη νέα αυτή έκθεσή της η Citigroup είναι κατηγορηματική: "Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να καθυστερήσει, αλλά δεν θα ματαιωθεί. Θα συμβεί".
Κατά τον οίκο, πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι πως η χώρα μας θα αποχωρήσει από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ταυτόχρονα - και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό - ο οίκος μειώνει στο 60% (από 90% προηγουμένως) τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος διατύπωσε για πρώτη φορά την εκτίμηση πως οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ ανέρχονται στο 90%, τον περασμένο Μάιο.
Η μείωση αυτή των πιθανοτήτων, εξηγεί η Citigroup, αφορά στην αλλαγή κλίματος που παρατηρείται στο εξωτερικό έναντι της Ελλάδας.
"Οι πολιτικοί πιθανότατα ανησυχούν για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, ενώ εκφράζουν φόβους και για την αντοχή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στην πιθανότητα ενός Grexit", σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η ένδειξη πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστεί πλέον πιο συνεργάσιμη - στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - καθώς και τα στοιχεία για σταδιακή βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, συγκαταλέγονται στους λόγους που μειώνονται οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 12-18 μηνών στο 60%.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως όλα τα ανωτέρω συνιστούν πρόσκαιρες εξελίξεις, αφού πολύ σύντομα θα αποδειχθεί και πάλι πως το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα θα βρεθεί εκτός στόχων. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επιμένει η Citigroup.
"Eάν δεν συμφωνηθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας - απίθανο για τον οίκο - Ελλάδα και δανειστές της θα συγκρουστούν. Η χρηματοδότηση προς τη χώρα θα καθυστερήσει και τελικά θα αποχωρήσει από το ευρώ" υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Citigroup.
Στη νέα έκθεσή του ο οίκος προειδοποιεί εκ νέου πως διαφαίνεται κόπωση στην Ελλάδα, όσον αφορά στη συνεχιζόμενη επιβολή μέτρων λιτότητας, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Μπορεί με καθυστέρηση, αλλά θα συμβεί, επαναλαμβάνει.
"Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να αποχωρήσει από το ευρώ, να υιοθετήσει το εθνικό της νόμισμα, προκειμένου να κλείσει τις χρηματοδοτικές της τρύπες", σημειώνει η Citigroup.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι 7,3% (έναντι πρότερων εκτιμήσεων για ύφεση 10,7%). Ομοίως, το 2014, ο οίκος τοποθετεί στο 10,8% (!!) την ύφεση, έναντι πρότερης πρόβλεψής του για ύφεση 3,4%.
Παράλληλα, η Citigroup θεωρεί πως ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα κριθεί από τη στάση της Γερμανίας.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Citigroup: Αυξημένος ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Όσο δεν ανακοινώνονται οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η αβεβαιότητα αυξάνεται - Ουδέτερη σύσταση για ETE και Eurobank

Ουδέτερη (Neutral) σύσταση συνεχίζει να διατηρεί για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank η Citigroup, χωρίς να θέτει τιμή στόχο, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που γεννά η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι άγνωστοι ακόμη όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε σημερινή 12σέλιδη έκθεσή του ο οίκος, με τίτλο "National Bank of Greece SA - Tender Offer for 100% of Eurobank", στην οποία και σχολιάζει το προωθούμενο mega deal μεταξύ των δύο ελληνικών τραπεζών, ΕΤΕ και Eurobank.
Η Citigroup στην έκθεσή της εξηγεί πως η προωθούμενη συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank, με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, θα οδηγήσει στη σύσταση του μεγαλύτερου τραπεζικού σχήματος στην Ελλάδα, με πολύ σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά (36% επί των δανείων, 32% επί των καταθέσεων, 26% επί των καταστημάτων).
Ο οίκος κάνει ειδική μνεία και στις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν από το mega deal, επαναλαμβάνοντας το στόχο που έχουν θέσει ΕΤΕ - Eurobank για συνέργειες ύψους 570 - 630 εκατ. μέχρι τα τέλη του 2015.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Citigroup περιγράφει τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι μετοχές των δύο τραπεζών, κίνδυνοι οι οποίοι δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση τις δύο μετοχές.

Αναλυτικά οι κίνδυνοι:

Εθνική
1. Ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
2. Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
4. Ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Eurobank
1. Eπιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (assets) των ελληνικών τραπεζών
2.  Ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης