Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μπορούν τα αποθέματα πετρελαίου να σώσουν την ελληνική οικονομία, διερωτάται η Le Monde – Κρίσιμη η επόμενη 2ετία για τις έρευνες – Πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη για να προσελκύσει η Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις

Μπορούν τα αποθέματα πετρελαίου να σώσουν την ελληνική οικονομία, διερωτάται η Le Monde – Κρίσιμη η επόμενη 2ετία για τις έρευνες – Πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη για να προσελκύσει η Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις
Όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι η χώρα είναι παραγωγός πετρελαίου, αν και μικρή. 2.000 βαρέλια την ημέρα καλύπτουν μόλις το 0,5% των αναγκών της, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η Le Monde.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, η Ελλάδα παρήγαγε 30.000 βαρέλια την ημέρα, τα οποία κάλυπταν το 12% της κατανάλωσης και προέρχονταν από την ακτή της Καβάλας, στα βόρεια του Αιγαίου.
Τα αποθέματα πετρελαίου δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Ο Ηρόδοτος αναφερόταν σε αυτά τον 5ο αιώνα προ Χριστού.
Είκοσι πέντε αιώνες αργότερα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, επιχειρήθηκαν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες άντλησης πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα. Μετά οι προσπάθειες σταμάτησαν για σχεδόν 15 χρόνια. Η Ελλάδα προτίμησε να δανείζεται παρά να συνεχίσει τις έρευνες. Στο μεταξύ, Κύπρος και Ισραήλ ανακάλυπταν αποθέματα αερίου και πετρελαίου.
Μόνο όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση χρέους, η Ελλάδα αποφάσισε να αρχίσει εκ νέου τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Le Monde σημειώνει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν βιάστηκαν να δείξουν ενδιαφέρον. Οι δύο κύριοι υποψήφιοι για τις έρευνες είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas, η οποία ήδη ερευνά τα αποθέματα της Καβάλας μαζί με την Schlumberger.
Σύμφωνα με τον Γεωλόγο, Ηλία Κονοφάγο,  τα πιο υποσχόμενα αποθέματα εντοπίζονται στα Νότια της Κρήτης, απέναντι από τη Λιβύη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για την εξερεύνηση.
Την ίδια ώρα, ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, προειδοποιεί ότι μόνο αν αλλάξουν οι συνθήκες στο τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η φερεγγυότητα, θα υπάρξουν αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης