Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Ελλάδα στις Βρυξέλλες - Στόχος να αποσπάσουμε μία θετική δήλωση για τη χώρα - Σαμαράς χθες στο ΕΛΚ: «Από σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story»

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Ελλάδα στις Βρυξέλλες - Στόχος να αποσπάσουμε μία θετική δήλωση για τη χώρα - Σαμαράς χθες στο ΕΛΚ: «Από σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story»
Το «πακέτο» των μέτρων φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά, κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος του και ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποσπάσει μία θετική δήλωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού, όπως όλα δείχνουν, τα οριστικά συμπεράσματα για τη χώρα μας παραπέμπονται στο Eurogroup του Νοεμβρίου.
Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Ελλάδας πολιτικά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Σαμαράς: «Θα αναδειχθούμε σε success story»

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξήγησε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα, έχοντας λάβει τόσο σκληρά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια και διανύοντας πέντε χρόνια ύφεσης, πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή» είπε ο κ. Σαμαράς. Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει την Ελλάδα από «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης σε «ακρογωνιαίο λίθο» και υποσχέθηκε θεαματική επιστροφή.
Οπως είπε, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της κρίσης: «Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story».

Τρόικα

Οσον αφορά, δε, την τρόικα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ, οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με τις αρχές το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχαν διεξοδικές και παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης