Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Φόρος 28% για όλες τις εταιρίες (Ανώνυμες, ΕΠΕ, Ατομικές) εξετάζει το ΥΠΟΙΚ - Στο μέτρο υπάγονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Στο 30% αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για τα «μπλοκάκια» - Στόχος η είσπραξη 1 δισ. ευρώ το 2013

Φόρος 28% για όλες τις εταιρίες (Ανώνυμες, ΕΠΕ, Ατομικές) εξετάζει το ΥΠΟΙΚ - Στο μέτρο υπάγονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Στο 30% αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για τα «μπλοκάκια» - Στόχος η είσπραξη 1 δισ. ευρώ το 2013
Αυτοτελή φόρο 28% επί των κερδών θα πληρώνουν από το νέο έτος όλες οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με νεότερο σχέδιο πρότασης που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Με τον ίδιο συντελεστή θα φορολογούνται και τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως τα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από την ατομική άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ελευθέριου επαγγέλματος δεν θα υπόκεινται πλέον σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, αλλά θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 28%.
Οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλες και ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους με 1 ή 2 παιδιά. Και αυτό επειδή χάνουν όπως όλοι το ειδικό αφορολόγητο των 2.000-3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όσοι από τους προηγούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ, η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος θα φθάσει μέχρι και τα 3.580 ευρώ το χρόνο ή ε ποσοστό 2.700%!.
Αντιθέτως με το νέο καθεστώς, όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ θα δουν μειώσεις φόρων που θα κυμανθούν από 420 έως 12.920 ευρώ το χρόνο (!) ή σε ποσοστά από 2% έως και 23,5%.
Ο νέος φορολογικός νόμος που θα έρθει για ψήφιση τον Νοέμβριο στην Βουλή θα δίνει την δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να εκπίπτουν περισσότερες δαπάνες. Έχει ήδη αποφασιστεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αφαιρούνται στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδα τους.
Σήμερα εκπίπτει το 10% των ασφαλιστικών εισφορών από τον τελικό φόρο. Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.
Με συντελεστή 28% θα φορολογούνται στο σύνολο τους τα καθαρά εισοδήματα Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών. Σήμερα φορολογούνται κατά το ήμισυ με συντελεστή 20% και κατά το ήμισυ με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων δηλαδή με συντελεστές από 10% έως και 45%, αφού προηγουμένως διαμοιραστεί στους δύο μεγαλύτερους εταίρους ως «επιχειρηματική αμοιβή».
Ο ίδιος συντελεστής θα ισχύσει και για τα καθαρά κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ είτε είναι αδιανέμητα είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα στους μετόχους. Σήμερα τα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται επιπλέον αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να ξεπερνά το 40%.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη να αυξηθεί στο 30% από 20% σήμερα η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα που προέρχονται από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα.
Επίσης, δεν αποκλείεται να καταργηθεί η υποχρέωση κάθε φορολογούμενου να καλύπτει με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών το 25% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
Οι αλλαγές αυτές αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι πιθανόν να ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα δηλώσουμε την άνοιξη του 2013 στην Εφορία. Στόχος είναι έρθουν του χρόνου στα ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης