Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 - Πωλούνται ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Αστέρας Βουλιαγμένης - Οι Σύμβουλοι Αποκρατικοποίησης έχουν πάρει 20 εκατ. ευρώ

Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 - Πωλούνται ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Αστέρας Βουλιαγμένης - Οι Σύμβουλοι Αποκρατικοποίησης έχουν πάρει 20 εκατ. ευρώ
Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις ποσοστών που διατηρεί το Δημόσιο σε στρατηγικές ΔΕΚΟ, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ,τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ αλλά και από την αξιοποίηση ακινήτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2013.
Τον εισπρακτικό στόχο για το επόμενο έτος μαζί με τις προτεραιότητες του προγράμματος για την περίοδο 2012 – 2016, παρουσίασαν χθες στην Βουλή ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Τάκης Αθανασόπουλος και Γιάννης Εμίρης αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τα 2,2 δισ. ευρώ το 2103 εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την διάθεση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ ενώ σε μόλις 342 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι εισπράξεις από την εκμετάλλευση της κρατικής γης.
Η συμφωνία με την Τρόικα προβλέπει σε έσοδα 11,14 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2016, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ θα έρθουν στα κρατικά ταμεία τον τελευταίο αυτό χρόνο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο στόχος που έθεσε αρχικά η Τρόικα ήταν για έσοδα 6,6 δισ. ευρώ το 2013, ο οποίος, όμως χαρακτηρίστηκε ανέφικτος από την ελληνική πλευρά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο:
· Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της εταιρίας η οποία διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία.
· Το 2013 θα επιχειρηθεί η πώληση και επαναμίσθωση των 28 εμπορικών ακινήτων που εκκρεμούν από το 2011, ενώ θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το γκόλφ στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και την έκταση στην Κασσιώπη της Κέρκυρας.
· Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης χρονιάς βρίσκεται η ΔΕΗ αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ (σ.σ. ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών), ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ αλλά και οι δύο εταιρίες Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ.
· Περιουσία του Ταμείου θα γίνουν εντός του έτους τα εξής λιμάνια: Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Ηρακλείου και Ραφήνας .
· Έχουν εξεταστεί τα χαρτοφυλάκια ακινήτων από 30 δημόσιους φορείς με το πλήθος αυτών να ανέρχεται σε 80.714. Έχουν επιλεγεί 3.150 προς αξιοποίηση.
· Μόνο από 630 ακίνητα το Δημόσιο θα μαζέψει τα 8,5 δισ. ευρώ.
· Σε 20 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές των Συμβούλων Αποκρατικοποίησης.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης