Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Διαμάχες... Κορυφής στις πλάτες της Ελλάδας - Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ αγωνίζονται να αποφύγουν το βάρος του ελληνικού χρέους - Ο ένας πετά στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται...

Διαμάχες... Κορυφής στις πλάτες της Ελλάδας - Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ αγωνίζονται να αποφύγουν το βάρος του ελληνικού χρέους - Ο ένας πετά στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται...
Διαμάχες... Κορυφής για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Όπως αποκαλύπτει νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση για το ποιος θα σηκώσει στις πλάτες του - και ποιος όχι - το βάρος του ελληνικού χρέους.
Οι κυβερνήσεις ή η ΕΚΤ θα αναλάβουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει τα δάνειά της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή της πορεία;
Η λύση για εμπλοκή της ΕΚΤ στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς σε δύο 24ωρα από τώρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας....
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη αποπληρωμής ομολόγου που λήγει σε λιγότερες από δύο εβδομάδες (16/11), ωστόσο η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα.
Για να βρεθούν τα χρήματα αυτά πρέπει ή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν πρόσθετα κεφάλαια στην Αθήνα, ή η ΕΚΤ να συμφωνήσει να δανείσει χρήματα προς τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
Μάλιστα, η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ σημειώνει πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πώληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, χωρίς να δρέψει κέρδη ή να υποστεί ζημιές.
Πρόκειται, κατά τις πληροφορίες, για ελληνικά ομόλογα που αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 με discount 20%. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν αυτό συμβεί, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, την ίδια ώρα άλλες πηγές διαμηνύουν πως μια τέτοια διαδικασία αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και επομένως δεν μπορεί να κριθεί νόμιμη.
Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν διακαώς η ΕΚΤ να αναλάβει δράση, ανακοινώνοντας χαλάρωση των όρων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο αυτό που δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει είναι η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μario Draghi στη συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Οκτώβριο: Καμία εμπλοκή της ΕΚΤ στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους... Αυτό θα συνιστά χρηματοδότηση κράτους και είναι παράνομο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης