Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ο Draghi έδειξε το δρόμο για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Θα διατεθούν τα κέρδη μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών - Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στη μείωση του ελληνικού επιτοκίου δανεισμού η ΕΚΤ θα συμμετάσχει

Ο Draghi έδειξε το δρόμο για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Θα διατεθούν τα κέρδη μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών - Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στη μείωση του ελληνικού επιτοκίου δανεισμού η ΕΚΤ θα συμμετάσχει
Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τους Financial Times, εξετάζοντας το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποποιηθεί τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα ή να τα πληρωθεί στο ακέραιο, αλλά στη συνέχεια να τα περάσει στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι Ευρωπαίοι έχουν τρεις εβδομάδες προθεσμία να ολοκληρώσουν την επαναδιαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, και να το προωθήσουν προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια και να εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Αν η ελληνική Βουλή εγκρίνει τελικά το νέο προϋπολογισμό του 2013 την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου ώστε να συντάξουν την επαναδιαμόρφωση του προγράμματος και να το δώσουν για την έγκριση στα κοινοβούλια επτά ευρωπαϊκών κρατών.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φαίνεται ότι προσκρούει στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών μελών, και δη εκείνων που δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, ο προβληματισμός είναι έκδηλος για το συνεχώς διογκούμενο χρέος της Ελλάδας, που προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014, κάτι που ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να δανειστεί τα 174 δισ. ευρώ με επιτόκιο 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ενώ συζητείται να μειωθεί το premium στις 80 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα μέτρα δεν αρκούν ώστε να πέσει το ελληνικό χρέος στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και έτσι εξετάζεται να αναθεωρηθεί ο στόχος στο 125% περίπου το 2022.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα που καταλήγει η ανάλυση των Financial Times, αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καταφέρουν να συμφωνήσουν για τις μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει τη μετακύλιση στα ομόλογα που κατέχει και λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης