Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών μπαίνει όλη η χώρα - Τι αποφάσισε η διακομματική για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα - Στόχος να αντληθούν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ

Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών μπαίνει όλη η χώρα - Τι αποφάσισε η διακομματική για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα - Στόχος να αντληθούν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ
Επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την χώρα, προβλέπει νεότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ακινήτων.
Σύμφωνα με αυτό εγκαταλείπεται το σχέδιο της οριζόντιας αύξησης των τιμών σε όλα τα ακίνητα (αστικά, οικόπεδα, αγροτεμάχια) δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «τελειωτικό χτύπημα» για την κτηματαγορά.
Αντ΄ αυτού στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην «ευθυγράμμιση» των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, έως τον Μάρτιο του 2013, που αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης με το Μνημόνιο 3.
Το μέτρο θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις τιμών ανάλογα με την περιοχή. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «φτωχές» περιοχές, καθώς εκεί οι αντικειμενικές τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από τις εμπορικές.
«Πίσω» κάνει η κυβέρνηση και το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων καθώς εξετάστηκαν ορισμένες απαλλαγές για κάποιες κατηγορίες αγροτεμαχίων,
Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου συζητήθηκαν σε διακομματική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Εξετάσθηκε ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί το 2013 στα ακίνητα να έχει μηδενικό ή πολύ χαμηλό αφορολόγητο.
Για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο και το δεύτερο αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ. Τα κλιμάκια του νέου φόρου θα είναι 7 έως 9.
Για τα νομικά πρόσωπα προωθείται η πρόταση για καθιέρωση, αντί τριών συντελεστών που ισχύουν σήμερα, έως και δέκα ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανίες).
Τα έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν από το νέο φόρο υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης