Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα: Από το 2014 η επιστροφή στην ανάπτυξη - Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - Εύθραυστο ακόμη το τραπεζικό σύστημα - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα: Από το 2014 η επιστροφή στην ανάπτυξη - Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - Εύθραυστο ακόμη το τραπεζικό σύστημα - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
(upd3)Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014 και μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ προβλέπει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν.
Η εν λόγω έκθεση, με ημερομηνία Δεκέμβριος 2012, αφορά αναθεώρηση της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα, υπό το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για την περιόδο μεταξύ 3 Ιουλίου και 17 Οκτωβρίου.
Όπως σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση, μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012 για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012, ακολούθησε μια περίοδος αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει στη χώρα μια κυβέρνηση συνασπισμού, με βασική αποστολή να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Ωστόσο, συνεχίζει η έκθεση, δεδομένων των σημαντικών καθυστερήσεων που προκάλεσε η διπλή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας παρέμεινε ανεπαρκής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, κατά την Κομισιόν, τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. "Μετά τη λήψη των πρόσφατων κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα και τη 2ετή παράταση του οικονομικού της προγράμματος, η χώρα έχει προχωρήσει σημαντικά στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της", τονίζεται στην εν λόγω έκθεση.
Αλλά η Κομισιόν προειδοποιεί πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν.
"Η αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία της Ελλάδας είχε μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι ορατές μέχρι και σήμερα", υποστηρίζει η Κομισιόν και εξηγεί: Από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα έχει επιτύχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τα μηνύματα από την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι μεικτά.
"Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για την περίοδο 2013-2016 έπρεπε να αναθεωρηθούν, προκειμένου να συμπεριληφθεί η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Για να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι στόχοι για το ελληνικό πρόγραμμα, απαιτείται μια νέα μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής", υπογραμμίζει η Κομισιόν στη συνέχεια, ενώ παραδέχεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο την επέκταση της φορολογικής βάσης και την αποπλοίηση του φορολογικού συστήματος.
"Η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ σημαντική δράση, όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας", διαπιστώνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν, ωστόσο επισημαίνει πως "μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα από την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι απογοητευτικά".
"Παρά το γεγονός πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει ακόμη εύθραυστη", προειδοποιεί η Κομισιόν.
"Η διεθνής βοήθεια που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα ανέρχεται στα 148,6 δισ. ευρώ", σημειώνεται παράλληλα στην εν λόγω έκθεση, ενώ τονίζεται κατηγορηματικά πως οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι ακόμη σημαντικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης