Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ρομποτική χειρουργική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης: Ένα άλμα στην ιατρική τεχνολογία

Ρομποτική χειρουργική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης: Ένα άλμα στην ιατρική τεχνολογία
Η ρομποτική χειρουργική, γνωστή και ως ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, έχει αλλάξει το παιχνίδι στον τομέα της χειρουργικής

Οι βουβωνοκήλες είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παραδοσιακά, η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης περιλάμβανε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία συνεπάγονταν μετεγχειρητικό πόνο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική χειρουργική, μια πρωτοποριακή εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης.

Τί είναι η βουβωνοκήλη;

Arxontovasilis.jpg«Πριν εμβαθύνουμε στον κόσμο της ρομποτικής χειρουργικής για τις βουβωνοκήλες, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την ίδια την πάθηση. Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του εντέρου, ή σπανιότερα άλλου σπλάγχνου, προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή σχίσιμο στο κοιλιακό τοίχωμα της βουβωνικής χώρας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσφορία και πιθανές επιπλοκές (περίσφιξη και περιτονίτιδα) εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι τεχνικές αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης, παραδοσιακά,  πραγματοποιούνταν με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλάμβανε σημαντική τομή, πόνο και μακρά περίοδο ανάρρωσης» τονίζει ο κ. Φώτιος Αρχοντοβασίλης MD, PHD, FEHS, Master Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών του κοιλιακού τοιχώματος του Metropolitan General και Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του ίδιου νοσοκομείου,  καθώς και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Στη συνέχεια αναφέρεται στη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και στα πιθανά οφέλη της:

Τι ακριβώς είναι η Ρομποτική Χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική, γνωστή και ως ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, έχει αλλάξει το παιχνίδι στον τομέα της χειρουργικής. Συνδυάζει την ακρίβεια της παραδοσιακής χειρουργικής με τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Τα ρομποτικά χειρουργικά συστήματα αποτελούνται από μια κονσόλα πλήρως ελεγχόμενη από τον χειρουργό, ρομποτικούς βραχίονες εξοπλισμένους με απίστευτης ακρίβειας χειρουργικά εργαλεία και μια τρισδιάστατη κάμερα εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στους χειρουργούς να εκτελούν πολύπλοκες επεμβάσεις με αυξημένη επιδεξιότητα και ακρίβεια.

Ποια είναι η θέση της ρομποτικής στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι χειρουργοί κηλών σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τη ρομποτική τεχνολογία για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Η ρομποτική προσέγγιση περιλαμβάνει 3 μικρές τομές στην κοιλιά, μέσω των οποίων ο χειρουργός εισάγει τους ρομποτικούς βραχίονες και την κάμερα. Από την κονσόλα, ο χειρουργός αποκτά μια τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας θέαση της χειρουργικής περιοχής, ενώ οι ρομποτικοί βραχίονες αναπαράγουν τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού με εξαιρετική ακρίβεια.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης;

  1. Ακρίβεια και οπτικοποίηση
    Τα ρομποτικά συστήματα παρέχουν στους χειρουργούς μια απαράμιλλη θέαση της χειρουργικής περιοχής, ενισχύοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αποκαθιστούν την κήλη με ακρίβεια. Η τρισδιάστατη όραση επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της ανατομίας, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.
  2. Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική
    Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, η ρομποτική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης απαιτεί μόνο μικρές τομές, με αποτέλεσμα ελάχιστο ιστικό τραύμα, μειωμένο πόνο και ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης για τους ασθενείς.
  3. Μειωμένος πόνος και δυσφορία
    Η ελάχιστα επεμβατική φύση της ρομποτικής χειρουργικής ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες νωρίτερα.
  4. Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
    Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα, για την ακρίβεια μόλις σε 3-4 ώρες μετά την επέμβαση, μειώνοντας το κόστος και το βάρος της παρατεταμένης νοσηλείας.
  5. Λιγότερες ουλές, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
    Οι μικρότερες τομές που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική χειρουργική έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες ουλές, κάτι που δεν είναι μόνο πλεονεκτικό από αισθητική άποψη αλλά και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών όπως οι μολύνσεις του τραύματος.
  6. Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών
    Η ακρίβεια της ρομποτικής χειρουργικής μειώνει τον κίνδυνο ακούσιας βλάβης σε παρακείμενες ανατομικές δομές, όργανα, νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να συμβεί στην παραδοσιακή χειρουργική.
  7. Ταχύτερη ανάρρωση
    Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης συνήθως βιώνουν ταχύτερη ανάρρωση, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία και τις κανονικές τους δραστηριότητες νωρίτερα από εκείνους που υποβάλλονται σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Το μέλλον της ρομποτικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης

«Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς η ιατρική καινοτομία αναδιαμορφώνει τον τομέα της χειρουργικής. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, είναι πιθανό τα ρομποτικά συστήματα να γίνουν πιο ευρέως διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και φιλικά προς τον χρήστη. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων των ρομποτικών χειρουργικών συστημάτων, καθιστώντας τα ακόμη πιο αποτελεσματικά και ευέλικτα», προσθέτει.

Συμπέρασμα

«Η ρομποτική χειρουργική έχει αναδειχθεί ως μια πρωτοποριακή λύση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη τόσο σε ασθενείς όσο και σε χειρουργούς. Η ακρίβεια, η ελάχιστα επεμβατική φύση, ο μειωμένος πόνος και οι ταχύτεροι χρόνοι ανάρρωσης που σχετίζονται με τη ρομποτική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης το καθιστούν ελκυστική επιλογή για όσους χρειάζονται θεραπεία για την κήλη τους» καταλήγει ο κ. Αρχοντοβασίλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης