Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μήνυμα Γ. Στουρνάρα εντός και εκτός Ελλάδος - Παραμένει ακόμη ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ - Ή τα καταφέρνουμε το 2013, ή καταρρέουμε - Πάταξη φοροδιαφυγής, αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων το τρίπτυχο της επιτυχίας

Μήνυμα Γ. Στουρνάρα εντός και εκτός Ελλάδος - Παραμένει ακόμη ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ - Ή τα καταφέρνουμε το 2013, ή καταρρέουμε - Πάταξη φοροδιαφυγής, αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων το τρίπτυχο της επιτυχίας
Ή τα καταφέρνει ή καταρρέει είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα κατά το 2013.
"Το 2013 θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα τα καταφέρει - ή όχι - να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Mάλιστα ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πως η Ελλάδα παραμένει ακόμη αντιμέτωπη με τον "πιθανό κίνδυνο" εξόδου της από το ευρώ.
"Μπορούμε να τα καταφέρουμε το 2013, αρκεί να τηρήσουμε πιστά το συμφωνηθέν με την ΕΕ και το ΔΝΤ πρόγραμμά μας", διαμηνύει μέσω της βρετανικής εφημερίδας ο υπουργός Οικονομικών.
"Αλλά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει εάν το πολιτικό σύστημα δεν κατορθώσει να διαχειριστεί την ισχύουσα κατάσταση", προσθέτει ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις που εγείρει η λιτότητα και απειλούν τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.
Όπως υποστηρίζει στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας "όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα ήταν πλήρως αναγκαία, αλλά όχι αρκετά προκειμένου να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα".
Τώρα το μείζον ζητούμενο είναι η εφαρμογή, υπογραμμίζει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
Επιχειρώντας στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας να απαριθμήσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος, διαμηνύει τα εξής: Η άνευ προηγουμένου καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η επίτευξη του στόχου για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και η εξαφάνιση των γραφειοκρατικών εμποδίων που κρατούν πίσω τις επενδύσεις.
Κληθείς ο ίδιος να εστιάσει στην πρόσφατη αποδέσμευση των 34,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά από 5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κάνει λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εν μέσω αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τα αντι-μνημονιακά κόμματα".
"Η απόφαση των εταίρων της Ελλάδας να δώσουν στη χώρα τόσο πολλά χρήματα - περισσότερα από ότι περιμέναμε - αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των κινδύνων", εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, αλλά προειδοποιεί: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει. Τυχόν αποτυχία της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών πιστωτών της θα την οδηγήσει μοιραία εκτός Ευρωζώνης...
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ήπια ανάπτυξη το 2014. "Θα υπάρξει φως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους", υποστήριξε στη συνέχεια.
"Το 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος, αλλά εάν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, εκείνη της μείωσης του ελλείμματος και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ πιο εύκολα", δεν παρέλειψε να αναφέρει ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.
Aναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διεμήνυσε τα εξής: Με τη δόση που λάβαμε, θα ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις θα επιστρέψουν. Οι καταθέτες πρέπει να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες και στους ελληνικούς τους λογαριασμούς.
"Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι πλέον σε θέση να δανείζουν και πάλι", κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης