Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το ειδικό haircut έως και 81% που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα ως collaterals δεν αγγίζει τις ελληνικές τράπεζες - Το μέσο haircut θα φθάνει το 40-45% και αφορά 40 δισ ομόλογα που έχουν δοθεί ως εγγύηση

Το ειδικό haircut έως και 81% που επιβάλλει η  ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα ως collaterals  δεν αγγίζει τις ελληνικές τράπεζες - Το μέσο haircut θα φθάνει το 40-45% και αφορά 40 δισ ομόλογα που έχουν δοθεί ως εγγύηση
Mε ειδικό haircut που μπορεί να ανέρχεται έως και 81% θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις (collaterals) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή, συνέχεια της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων ως collaterals δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τις τράπεζες, καθώς πούλησαν όλα τους τα ομόλογα στη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 40 δις ευρώ και για τα ομόλογα αυτά θα ισχύει ένα haircut 40-45%.
Ομόλογα που θα υποστούν haircut έως 81% δεν έχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το ειδικό αυτό haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι αρκετά υψηλότερο από τα αντίστοιχα haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα  που έχουν αξιολόγηση investment grade.

Πιο αναλυτικά οι αποφάσεις της ΕΚΤ:

- Στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με διάρκεια μικρότερη του 1 έτους θα επιβάλλεται haircut 15%.
- Στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών θα επιβάλλεται haircut 57% (για τα ομόλογα με σταθερό επιτόκιο) και haircut 71% (για τα ομόλογα χωρίς κουπόνι).
- Στα ομόλογα των τραπεζών και στα μη - χρηματοοικονομικά εταιρικά ομόλογα (εγγυημένα από την ελληνική κυβέρνηση) θα επιβάλλεται haircut από 23% έως και 81%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης