Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η καταστροφή απετράπη, αλλά μόλις οριακά - Αυτή είναι η ετυμηγορία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το 2012 - Αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης - Η κρίση θα στοιχειώσει και το 2013

Η καταστροφή απετράπη, αλλά μόλις οριακά - Αυτή είναι η ετυμηγορία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το 2012 - Αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης - Η κρίση θα στοιχειώσει και το 2013
"Η καταστροφή απετράπη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά μόλις οριακά!" Αυτή είναι η ετυμηγορία της πλειοψηφίας των αναλυτών για το έτος που σε λίγα 24ωρα εκπνέει, το 2012 και μια ανάσα πριν την έλευση του 2013.
Το 2012 για τους περισσότερους αναλυτές (αλλά και για τους πολιτικούς, τους επενδυτές, τους πολίτες) θα μείνει στην ιστορία ως ένα έτος καθαρά... της κρίσης.
Μπορεί το 2012 να ολοκληρώνεται χωρίς κανέναν Αρμαγεδδώνα, αλλά το μέλλον παρουσιάζεται εξαιρετικά αβέβαιο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, υπό το πρίσμα αυτό, είναι μια σύντομη αναδρομή της Telegraph, στα κρίσιμα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2012.
Το έτος που φεύγει, η Ελλάδα έφτασε να ζει μέρες που θύμιζαν την πολιτική και οικονομική κατάρρευση του 1930... Η χώρα προχώρησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ δεν δίστασε να συγκροτήσει ακόμη και τεχνοκρατική κυβέρνηση "εθνικής ενότητας".
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων (bank run) και οι σχέσεις ελληνικής ηγεσίας και τρόικας βρέθηκαν πολλές φορές σε τεντωμένο σκοινί.
Η Ελλάδα την άνοιξη του 2012 πραγματοποίησε αναδιάρθρωση του χρέους της, ήτοι τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει ποτέ σημειωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά το πέρας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος, Ιούνιος), το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ένα κόμμα αντι-μνημονιακό - αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το κόμμα της Χρυσής Αυγής αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς τα ποσοστά του (και την απήχησή του).
Η νέα τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε στην Ελλάδα, κατόρθωσε να περάσει από την ελληνική Βουλή, νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και τελικά πέτυχε την ανανέωση της χρηματοδότησή της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα κέρδισε τη διετή παράταση του οικονομικού της προγράμματος (μέχρι το 2016), εκπόνησε σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων της και ήδη έλαβε την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ από το πακέτο - μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ.  
Αλλά οι αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος της παραμένουν...
Όλες αυτές οι εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα σχέδια των Ευρωπαίων για περισσότερη σύγκλιση (πρωτοβουλίες για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης) έσωσαν το ευρώ από τον ξαφνικό θάνατο. Αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αποδυναμώνεται και να παραμένει δέσμια της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών ανεργίας.
"Το πραγματικό ερώτημα είναι ένα: Η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση ή απλά τη μετέθεσε στο 2013;" καταλήγει το δημοσίευμα της Telegraph.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης