Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ανοίγουν οι γραμμές πίστωσης για τις εταιρίες του FTSE 25 με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα - Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα

Ανοίγουν οι γραμμές πίστωσης για τις εταιρίες του FTSE 25 με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα - Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα
Μετά από τρία χρόνια ψύχους στη διατραπεζική αγορά, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σηματοδοτούν και τη βελτίωση που φέρνει στην πραγματική οικονομία η σημαντική μείωση του ρίσκου χώρας.
Οι εισηγμένες με ισχυρές ταμειακές ροές, όπως ο ΟΤΕ, η Coca-Cola ή η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, αρχίζουν δειλά δειλά να δείχνουν τον δρόμο για το «ξεπάγωμα» των πιστωτικών γραμμών μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, προσελκύοντας ξένα και εγχώρια κεφάλαια.  
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, για τις επιχειρήσεις είναι αφ' ενός να αυξηθούν τα ποσά των εκδόσεων και να μειωθούν τα επιτόκια και αφ' ετέρου να υπάρξουν νέες ομολογιακές εκδόσεις και όχι ανανεώσεις υφισταμένων που λήγουν.
Ήδη και στην εγχώρια αγορά το 2012 οι εισηγμένες άντλησαν πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω της σύναψης ομολογιακών δανείων, με στόχο να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους και ειδικότερα να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr  τα πλεονεκτήματα των εταιρικών ομολόγων είναι τα εξής:
1) συγκεκριμένο εισόδημα: γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα πληρώσει το ομόλογο (με την προϋπόθεση πως η εταιρεία τιμά τις υποχρεώσεις της μέχρι τη λήξη του,
2) οι τιμές των ομολόγων τείνουν να έχουν μικρότερη διακύμανση από τις μετοχές των αντίστοιχων εταιρειών στα χρηματιστήρια όπου δραστηριοποιούνται,
3) μεγαλύτερη εξασφάλιση από τους μετόχους σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας,
4) παρ' όλο που τα εταιρικά ομόλογα θεωρούνται πιο επικίνδυνα από τα κρατικά ομόλογα, εντούτοις πολλοί εταιρικοί ισολογισμοί δείχνουν μια πολύ πιο υγιή εικόνα από τους κρατικούς ισολογισμούς.
Αντίθετα, τα μειονεκτήματα που θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι:
1) Σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας ενδέχεται να προκύψει απώλεια μέρους ή όλου του κεφαλαίου,
2) Ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων του επενδυτή και να αποτελέσει την αιτία έντονης διόρθωσης στις τιμές τους.
Σε περίπτωση που χρειάζεται να ρευστοποιηθεί πριν από τη λήξη, μπορεί να προκύψει κεφαλαιακό κέρδος ή ζημία.
Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείριση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής:
α) Να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, σε μία χρονική στιγμή που οι γραμμές πίστωσης λόγω της πεντάχρονης ύφεσης έχουν κλείσει από τις τράπεζες.
β) Να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και να κερδίσει χρόνο προσαρμογής.
γ) Να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης και δεν θέλει να διακινδυνέψει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει η επιχείρηση για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.
Την τριετία 2006 - 2008 στο Χ.Α. αντλήθηκαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ μέσω τέτοιων εκδόσεων.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης