Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: Το υψηλό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος της Κύπρου - Η χώρα θα καταστεί σύντομα αφερέγγυα - Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση

Citigroup: Το υψηλό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος της Κύπρου - Η χώρα θα καταστεί σύντομα αφερέγγυα - Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση
Αναδιάρθρωση στο κυπριακό χρέος βλέπει η Citigroup, στην τελευταία ανάλυση της, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Κύπρου θα καταστεί μη βιώσιμο εξαιτίας του υψηλού κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με την Citigroup, δεν είναι ακόμη βέβαιο ποια μορφή αναδιάρθρωσης θα επιλέξουν οι υπεύθυνοι για το κυπριακό χρέος, ωστόσο, πολύ σύντομα θα φανεί ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και η αύξηση των επισφαλών δανείων θα δεσμεύσουν όλο και περισσότερους κρατικούς πόρους προς τον κλάδο.
Η θέση της Νήσου θα καταστεί γρήγορα επισφαλή, ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι καθυστερεί η βοήθεια από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Κύπρου θα ανέλθουν στο 60% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που η χώρα είναι εκτός αγορών από τα μέσα του 2011.
Παράλληλα, πολλοί εταίροι έχουν αρχίσει να καθυστερούν τις αποφάσεις που ελήφθησαν το καλοκαίρι για στήριξη των τραπεζών μέσω του ESM, ώστε να μην "περάσει" το κόστος ανακεφαλαιοποίησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μία τέτοια εξέλιξη σαφώς θα καταστήσει τη χώρα αφερέγγυα, αφού η κάλυψη των τραπεζών υπερβαίνει τις δυνατότητες της κεντρικής διοίκησης, αναφέρει η Citigroup.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των κυπριακών τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες, η Pimco θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί 9,8 με 10,3 δις ευρώ πρόσθετα κεφάλαια και περιλαμβάνονται οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες, οι ελληνικές και άλλες ξένες τράπεζες και βεβαίως οι συνεργατικές.
Όμως το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι η Κύπρου και η Λαϊκή θα χρειαστούν σωρευτικά 6,8 δισ ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί συνολικά 3,5 δις ευρώ και η Λαϊκή 1,5 δις ευρώ ή σωρευτικά 3,3 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης