Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, Κασσιώπη και Αφάντου αποφασίζει το ΤΑΙΠΕΔ - Aθανασόπουλος (ΤΑΙΠΕΔ): Στόχος η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι τα τέλη του 2014

Για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, Κασσιώπη και Αφάντου αποφασίζει το ΤΑΙΠΕΔ - Aθανασόπουλος (ΤΑΙΠΕΔ):  Στόχος η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι τα τέλη του 2014
(upd) Τη σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τους τελικούς όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι εταιρείες που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι εξής:
-Gazprom για την ΔΕΠΑ
-Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ
-Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
-PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
-Socar για την ΔΕΣΦΑ
Η Sintez φαίνεται να προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση των ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, ενώ δημοσιεύματα στον ρωσικό τύπο φέρουν και την Gazprom να καταθέτει αντίστοιχη προσφορά.
Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει επίσης τη σύμβαση για την παραχώρηση του ακινήτου 490 στρεμμάτων στην Κασσιώπη Κέρκυρας στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCH Capital, τον μοναδικό που κατέθεσε προσφορά καθώς και να εγκριθούν και οι τροποποιήσεις στα τεύχη του διαγωνισμού για την έκταση στην Αφάντου Ρόδου συνολικής επιφάνειας 1.858.000 τμ περίπου.
Εν τω μεταξύ, ο Τ.Αθανασόπουλος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υποστήριξε πως έως τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του 51% της ΕΥΑΘ καθώς και ότι στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014.
Παράλληλα ο κ. Αθανασόπουλος έδωσε το στίγμα της επιτάχυνσης του έργου που έχει αναλάβει, σημειώνοντας πως η αργή πορεία του έχει δυσαρεστήσει την τρόικα.
"Από την ημέρα που συστάθηκε το Ταμείο και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πολύ μεγάλες αντιξοότητες, γιατί έχουμε πάνω από 100.000 ακίνητα βεβαρυμμένα από χίλια δύο προβλήματα. Εταιρείες όπως η ΕΑΣ είναι μικρές «Ολυμπιακές» και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία τους έχουν αξία και ποια όχι γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία", ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος και συνέχισε:
"Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους. Το Δημόσιο δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί".
Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% - και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.
"Δεν πρόκειται εμείς να πουλήσουμε κανένα περιουσιακό στοιχείο της χώρας, εάν το τίμημα δεν είναι μεγαλύτερο από την προσωρινή αξία όλων των μελλοντικών εισροών. Με προϋπόθεση όμως ότι ο επενδυτής δεν θα αναλάμβανε καμία υποχρέωση να συντηρεί το δίκτυο", ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης