Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Fitch: Πολύ κάτω του μέσου όρου της πιστωτικής επέκτασης των αναπτυγμένων χωρών οι ελληνικές τράπεζες - Ερωτηματικά για την ικανότητα δανεισμού και την ποιότητα του ενεργητικού

Fitch: Πολύ κάτω του μέσου όρου της πιστωτικής επέκτασης των αναπτυγμένων χωρών οι ελληνικές τράπεζες - Ερωτηματικά για την ικανότητα δανεισμού και την ποιότητα του ενεργητικού
Πολύ κάτω του μέσου όρου των τάσεων της πιστωτικής επέκτασης των αναπτυγμένων χωρών κινούνται τα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Fitch.
Αν και στις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες δεν παρατηρήθηκε σημαντική πτώση του δείκτη πίστωσης/ΑΕΠ, στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία, επισημάνθηκε μεγάλη πτώση, τάση ακριβώς αντίθετη με αυτή που παρατηρήθηκε στη Φινλανδία και στο Χονκ Κογκ.
Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί γιατί είναι είναι σημαντικός ο δείκτης αυτός, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει το κατά πόσο ο τραπεζικός κλάδος είναι ικανός να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία ή το κατά πόσο ο κλάδος διαθέτει ποιοτικό ενεργητικό ή όχι.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ειδική έκθεσή του ο οίκος, η αύξηση του δανεισμού σε διεθνές επίπεδο κατά το 2012 ανήλθε στο 3,6%, περίπου όσο και το προηγούμενο έτος, 2011, αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό 4% που είχε καταγραφεί το 2010.
Ωστόσο, η Fitch εξηγεί πως το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλό και επομένως όχι ικανό να προκαλέσει νέες ανησυχίες για τυχόν διαμόρφωση τυχόν υπερ-δανεισμού.
Ειδικά για τον αναπτυγμένο κόσμο, ο οίκος τοποθετεί στο 0,5% την ανάπτυξη των πιστώσεων.
Ωστόσο, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεσή του ο οίκος, οι χορηγήσεις εμφανίζουν μείωση σε μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων περιλάμβάνει την Κύπρο και την Ουγκάντα.
Αναλυτικά ο οίκος διαπιστώνει μείωση των πιστώσεων στην Κύπρο, την Ουγκάντα, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Δανία, τη Μάλτα και την Ολλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλωστε η Fitch υποβάθμισε σε "c" το viability rating της Κύπρου, επικαλούμενη την τραπεζική κρίση που βιώνει η χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης