Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

BNP Paribas: Κοινωνικά και πολιτικά μη αποδεκτό ένα haircut στο κυπριακό χρέος με τη συμμετοχή των καταθετών - Αναποτελεσματικό ένα PSI - Ευρώπη και Ρωσία θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου

BNP Paribas: Κοινωνικά και πολιτικά μη αποδεκτό ένα haircut στο κυπριακό χρέος με τη συμμετοχή των καταθετών - Αναποτελεσματικό ένα PSI - Ευρώπη και Ρωσία θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου
Αρνητική στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους, με τη συμμετοχή των καταθετών, εμφανίζεται η BNP Paribas, προειδοποιώντας ευθέως πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αναποτελεσματική.
"Ένα haircut στο κυπριακό χρέος με την εμπλοκή των καταθετών θα ήταν μια λύση πολιτικά και κοινωνικά μη αποδεκτή" διαμηνύει ο οίκος στην τελευταία 8σέλιδη εκθεσή του με τίτλο "Cyprus: Big debts come in small packages" (Κύπρος: Τα μεγάλα χρέη έρχονται σε μικρά πακέτα), την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
"Ένα κυπριακό PSI θα ήταν αναποτελεσματικό", υποστηρίζει κατηγορηματικά η BNP Paribas, απαντώντας στα σενάρια και τα δημοσιεύματα που έχουν κάνει τον γύρο των αγορών το τελευταίο 24ωρο, με αιχμή εκείνο των Financial Times.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο οίκος, το μεγαλύτερο εμπόδιο που ευθύνεται για το γεγονός πως δεν έχει ακόμη υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας για το κυπριακό πακέτο διάσωσης είναι το εξής: Οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών θα καταστήσουν το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο.
"Καθώς ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο ESM, δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες πριν τις αρχές του 2014, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κυπριακό χρέος θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων" σχολιάζει ο οίκος, αλλά επαναλαμβάνει πως ένα τέτοιο γεγονός δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Όπως σημειώνει η BNP Paribas, το πλέον πιθανό σενάριο του οίκου για την Κύπρο είναι το εξής: Μια συμφωνία με την τρόικα για ένα οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.
"Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για μια λύση σαν την ανωτέρω, το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου δεν θα έχει επιλυθεί. Το κυπριακό ζήτημα θα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα αντιμετωπιστεί επαρκώς μετά τις γερμανικές εκλογές του Φθινοπώρου του 2013", σημειώνει επίσης ο οίκος.
"Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει και προωθούν μια σειρά από δράσεις, αφήνοντας στο περιθώριο κάθε υπόνοια για εφησυχασμούς", αναφέρει μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεσή της η BNP Paribas και εξηγεί: Υπό το πρίσμα αυτό, η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Κύπρο αβοήθητη...
"Παρά το γεγονός πως η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή χώρα, σαφώς και έχει τη δυναμική να αναζωπυρώσει την κρίση χρέους που απειλεί την Ευρωζώνη, αν τα προβλήματά της δεν διευθετηθούν", σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
"Οι γεωπολιτικής φύσεως κίνδυνοι, όσο και τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, μπορούν να πυροοτήσουν νέα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αγνοηθούν ή να υποτιμηθούν", σπεύδει να διαμηνύσει η BNP Paribas.
"Mια συμβιβαστική λύση για την Κύπρο θα βρεθεί, αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο", προσθέτει.  
Ποιες είναι, κατά τον οίκο, οι ημερομηνίες κλειδιά για την προώθηση του κυπριακού ζητήματος;
- Το σημερινό (11/2) Eurogroup.
- To Εurogroup της 4ης Μαρτίου.
- Η Σύνοδος Κορυφής το διήμερο 14-15 Μαρτίου.
Κατά την BNP Paribas, το κυπριακό χρέος δεν αποκλείεται να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ φέτος (από 72% το 2011 και 90% το 2012), λόγω των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών.
Εστιάζοντας περαιτέρω ο οίκος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα σημειώνει τα εξής: Η Κύπρος έχει ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με το ΑΕΠ της. Η έκθεση του κλάδου στην Ελλάδα το έχει καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτο...
"Οι κυπριακές τράπεζες αποτελούν την πηγή του προβλήματος για τη χώρα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του κυπριακού ζητήματος", καταλήγει η BNP Paribas.

Μαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης