Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μετά τον Rehn, απορρίπτει και το ΔΝΤ το ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του Μνημονίου λόγω του λάθους στους πολλαπλασιαστές - Rice: Το πρόγραμμα της Ελλάδας μόλις συμφωνήθηκε - Μπορεί να εφαρμοστεί

Μετά τον Rehn, απορρίπτει και το ΔΝΤ το ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του Μνημονίου λόγω του λάθους στους πολλαπλασιαστές - Rice: Το πρόγραμμα της Ελλάδας μόλις συμφωνήθηκε - Μπορεί να εφαρμοστεί
Μετά τον Επίτροπο Rehn, απορρίπτει με τη σειρά του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ελληνικό αίτημα που κατέθεσε ενώπιον του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας περί ενδεχόμενης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, μετά το "λάθος" που παραδέχθηκε το Ταμείο, όσον αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.
"Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας μόλις συμφωνήθηκε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, κλείνοντας επί της ουσίας την "πόρτα" στην Ελλάδα και στις προσδοκίες της περί χαλάρωσης του μνημονίου.
"Το ελληνικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε πρόσφατα και έχει ήδη προσαρμοστεί στις δυνατότητες εφαρμογής της Ελλάδας", πρόσθεσε ο Rice.
Eρωτηθείς ο Rice αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν ορισμένα από τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον, απάντησε: η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρόσφατα και έχει προσαρμοστεί στη δυνατότητα της Ελλάδας να το εφαρμόσει. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει μια ανακούφιση του χρέους της.
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τις απόψεις του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ, O. Blanchard, για το "λάθος" του προγράμματος, ο Rice υποστήριξε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία για το πρόγραμμα και πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή του.
Ταυτόχρονα ο Rice τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει απευθύνει έκκληση για φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος.

Τι ανέφερε χθες το www.bankingnews.gr

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στο αίτημα της Ελλάδας για τους πολλαπλασιαστές - Rehn: Ο διάλογος για τη συζήτηση αυτή δεν είναι ωφέλιμος - Η Αθήνα να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων


Απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς το ελληνικό αίτημα (δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) για επίσημη απάντηση της Κομισιόν στον "λάθος" υπολογισμό της ύφεσης, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην επιστολή αυτή ο Rehn προειδοποιεί χαρακτηριστικά πως ο διάλογος για τον αντίκτυπο που έχουν τα προγράμματα λιτότητας στην ανάπτυξη - και οι συνεχείς συζητήσεις για το ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός να επιτευχθούν οι προσυμφωνημένοι στόχοι για το έλλειμμα - δεν βοηθά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
"Θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν διάλογο που δεν έχει βοηθήσει αρκετά και έχει απειλήσει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που επίπονα καταφέραμε να χτίσουμε τα τελευταία χρόνια με μια σειρά πολυάριθμων πολύωρων συναντήσεων", αναφέρει ο Rehn.
Παράλληλα ο επίτροπος επισημαίνει πως ο διάλογος για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή δεν υπήρξε ιδιαίτερα ωφέλιμος, ενώ καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
"Έχουν επιτευχθεί πολλά στην Ελλάδα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης", αναφέρει στην επιστολή. "Είναι πλέον στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων πως η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται", σημειώνει ο Rehn.
"Η προσπάθεια προσαρμογής κάθε χώρας ορίζεται με βάση τους λεγόμενους διαρθωτικούς όρους, που σημαίνει ότι αφαιρούνται οι επιδράσεις του επιχειρηματικού κύκλου και τα έκτακτα μέτρα του προϋπολογισμού", σημειώνει ο Rehn στην επιστολή του. "Εάν η ανάπτυξη επιδεινωθεί απρόσμενα, μία χώρα μπορεί να κερδίσει επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα, δεδομένου ότι έχει αποδώσει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσπάθειας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης