Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το μέγεθος της θετικής έκπληξης της Πειραιώς θα καθοριστεί από την PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ – Η τράπεζα από -2 δισ ευρώ αρνητική καθαρή θέση σχεδόν την μηδενίζει

  Το μέγεθος της θετικής έκπληξης της Πειραιώς θα καθοριστεί από την PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ – Η τράπεζα από -2 δισ ευρώ αρνητική καθαρή θέση σχεδόν την μηδενίζει
Το μέγεθος της θετικής έκπληξης της Πειραιώς θα καθοριστεί από την PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ.
Το www.bankingnews.gr στις 28 Μαρτίου είχε αποκαλύψει το θέμα της έκπληξης της Πειραιώς η οποία μέσω των εξαγοραζόμενων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σχεδόν μηδενίζει την αρνητική καθαρή θέση.

Ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβουν ο ορκωτός ελεγκτής της τράπεζας PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ.
Αν αποφασίσουν το κεφαλαιακό όφελος που προκύπτει για την Πειραιώς να το αποτιμήσουν ως έχει χωρίς να αλλοιώσουν τις παραμέτρους π.χ. δηλαδή να μην μεταφέρουν σε παρούσες αξίες τις μελλοντικές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και το 1,5 δις ευρώ που θα επενδύσουν ΤΧΣ και Κύπρος για τις κυπριακές τράπεζες διατηρηθεί ως έχει τότε το όφελος για την Πειραιώς θα είναι αντικειμενικό.
Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα από -2 δισ ευρώ αρνητική καθαρή θέση σχεδόν θα την μηδενίσει.
Αν αποφασίσουν όμως να μεταφέρουν μέρος των μελλοντικών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στο σήμερα προφανώς το κεφαλαιακό όφελος θα μειωθεί.

Επαναλαμβάνουμε το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr 28 Μαρτίου

Μια μεγάλη και σίγουρα θετική έκπληξη θα περιμένει τους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου.
Άμεσα  θα ανακοινώσει η Πειραιώς σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου.
Ήδη η Alpha bank ανακοίνωσε τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης για τις 6 Απριλίου για την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου ύψους έως 4,571 δισ. ευρώ.
Όμως η τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση του ομίλου υπό τον Μιχάλη Σάλλα, κατάφεραν κάτι το εντυπωσιακό.
Κατάφεραν με μια απόλυτα επιτυχημένη στρατηγική κίνηση να αλλάξουν τον πυρήνα των όρων ανακεφαλαιοποίησης τους και να μετατρέψουν την Πειραιώς από μια τράπεζα με καθαρά αρνητική θέση άρα αξία προ ανακεφαλαιοποίησης μηδέν, σε μια τράπεζα με θετική καθαρή θέση άρα και αξία.
Κατάφεραν το P/BV ένα καταλυτικό δείκτη, τον μόνο ίσως που αποτιμά την τρέχουσα δίκαιη αξία από 1,4 με 1,5 να διαμορφώνεται κάτω από 1 και ουσιαστικά να εμφανίζει ο όμιλος της Πειραιώς όχι μόνο πιθανότητες να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ αλλά και να δύναται να καλύψει ακόμη και μεγαλύτερο ποσοστό.
Ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας με στρατηγικές κινήσεις που εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένες κατάφερε την μεγάλη ανατροπή.
Ποια είναι και πως επιτεύχθηκε αυτή η μεγάλη ανατροπή;
Η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αποδεικνύεται καταλύτης.
Η Πειραιώς μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχε και η Alpha bank αλλά αποχώρησε από την διαδικασία λόγω ρίσκου στα χαρτοφυλάκια δανείων των κυπριακών τραπεζών, εξαγόρασε καθαρά 19 δις χορηγήσεις και 14,957 δις ευρώ καταθέσεις.
Τα δάνεια μαζί με τις προβλέψεις φθάνουν τα 23,85 δις ευρώ και οι προβλέψεις 4,8 δις ευρώ για τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Η Πειραιώς κατάφερε 3 πολύ σημαντικά πράγματα που αλλάζουν άρδην τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της.
1)Εξαγοράζοντας τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και λαμβάνοντας 1,5 δις ευρώ 1 δις από το ΤΧΣ και 500 εκατ από το Κυπριακό κράτος απέκτησε bonus κεφαλαίου 1,5 δις ευρώ το οποίο και δεν θα προσμετρήσει στο ύψος ανακεφαλαιοποίησης που συνεχίζει να παραμένει στα 7,3 δις ευρώ.
2)Τα δάνεια εξαγοράστηκαν με discount που σημαίνει η διαφορά μεταξύ του discount και της ονομαστικής αξίας είναι κεφαλαιακό κέρδος που προστίθεται στο κεφάλαιο της Πειραιώς.
Η παράμετρος αυτή είναι καταλυτική καθώς το κεφάλαιο που αποκτά με αυτό τον τρόπο ο όμιλος της  Πειραιώς, επιτρέπει  από αρνητική καθαρή θέση να βρεθεί σε θετική καθαρή θέση.
Προσοχή σε αυτή την παράμετρο από αρνητικά κεφάλαια βρίσκεται με θετικά κεφάλαια προ ανακεφαλαιοποίησης.
3)Τα δάνεια είχαν «φορτωθεί» με υπέρμετρες προβλέψεις πολύ μεγαλύτερες του φυσιολογικού.
Με ορθολογική διαχείριση των δανείων, ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς θα επιτύχει σημαντικά κέρδη μόνο και μόνο από την αναδιάρθρωση δανείων και επαναξιολόγηση πολλών χορηγήσεων.
Δηλαδή για να καταγραφεί απλά, πολλές προβλέψεις θα μετατραπούν σε κέρδος για την Πειραιώς που θα καταγραφεί σε βάθος χρόνου αλλά θα είναι σημαντικά κέρδη.
Με τις κινήσεις αυτές η τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζεται στην αρένα των αυξήσεων κεφαλαίου, από στρατηγικά πλεονεκτική θέση.
Άλλαξε την αρνητική καθαρή θέση σε θετική καθαρή θέση και πλέον ακόμη και αν αποφασίσει όλη την κεφαλαιακή της ανάγκη τα 7,33 δις ευρώ να την καλύψει μέσω αμκ χωρίς να χρησιμοποιήσει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές (cocos) θα το επιτύχει.
Πλέον ο στόχος δεν είναι να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των 7,33 δις ευρώ ή 5,3 δις ευρώ αν κάνει χρήση και των cocos αλλά να καλύψει ποσοστό πάνω από 10%.
Η τράπεζα Πειραιώς έκανε την μεγάλη έκπληξη στην κυριολεξία στο παρά ένα της ανακεφαλαιοποίησης και απέδειξε το πόσο επιτυχημένο είναι το management Σάλλα, Λεκκάκου και Θωμόπουλου.
Επίσης κατάφερε μέσω αυτής της στρατηγικής της κίνησης, εξαγοράζοντας τις κυπριακές τράπεζες, να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, ενεργητικό εφάμιλλης ποιότητας με την Alpha bank. Δηλαδή η Πειραιώς πέραν των ποσοτικών στοιχείων έχει αναβαθμιστεί δομικά ποιοτικά, έχει γίνει καλύτερη τράπεζα.

Σημαντική διευκρίνιση

Από πολιτικούς κύκλους και θιασώτες του λαϊκισμού εντός Ελλάδος και Κύπρου αναφέρθηκε ότι οι κυπριακές τράπεζες χαρίστηκαν στην Πειραιώς.
Δυστυχώς το επιχείρημα αυτό είναι παντελώς αβάσιμο και έωλο για 6 βασικούς λόγους
1)Η Πειραιώς δεν κατήλθε στην διαδικασία μόνη της, στην διαδικασία βρισκόταν και η Alpha bank η οποία μάλιστα επέβαλλε αρχικώς πολύ καλή προσφορά πριν αποσυρθεί.
2)Εξετάστηκε η λύση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο η DGCom θα έθετε θέμα καθώς προήλθε από resolution ενώ θα χρειαζόταν και σημαντική ενίσχυση της διοικητικής ομάδας καθώς η υφιστάμενη διοίκηση του ΤΤ είναι έμπειρη σε θέματα investment banking.
3)Με δεδομένο ότι η Εθνική λόγω DGCom δεν μπορούσε να συμμετάσχει καθώς λόγω Eurobank δεν της επιτρέπονται άλλα merger, η Ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ και το ΤΧΣ δεν είχαν άλλη επιλογή από την προσφορά της Πειραιώς.
4)Η Κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο συναίνεσε αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συμφώνησε 100% στην όλη διαδικασία πώλησης της τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Ελλάδος, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως γιατί μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πραγματοποίησε ξεχωριστά διαπραγματεύσεις απευθείας με την Ελληνική τράπεζα και επίσης επήλθε συμφωνία.
5)Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν συμφωνήσει σε πολιτικό επίπεδο ότι θα υπάρξει στήριξη.
Αν η διαδικασία αποτύγχανε το συστημικό σοκ της Κύπρου θα μεταφερόταν στην Ελλάδα.
6)Η τράπεζα Πειραιώς προστάτεψε κατά τρόπο απόλυτο τις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου εμφανίζεται στην Τρόικα και στην ΕΚΤ ως η τράπεζα που συνέβαλλε στην συστημική σταθερότητα, του ελληνικού banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης