Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

S&B, ΔΟΛ, Eurodrip αυξάνουν στις 5 τον αριθμό των εισηγμένων που θα διαγραφούν από το ΧΑ εντός του α' 6μηνου του 2013 - Καμία εισαγωγή τα τελευταία 4 χρόνια

S&B, ΔΟΛ, Eurodrip αυξάνουν στις 5 τον αριθμό των εισηγμένων που θα διαγραφούν από το ΧΑ εντός του α' 6μηνου του 2013 - Καμία εισαγωγή τα τελευταία 4 χρόνια
Η έξοδος εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και το 2013, ενώ συμπληρώνονται  φέτος 4 χρόνια χωρίς να υπάρξει νέα εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μετά τις διαγραφές της Ιπποτούρ και της Olympic Catering στις 11 Φεβρουαρίου, ακολουθούν οι εισηγμένες S&B, ΔΟΛ και Eurodrip που βρίσκονται σε διακασια δημοσίων προτάσεων από τους βασικούς μετοχους και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθούν σε οριστική διαγραφή από το χρηματιστηριακό ταμπλό.  Οι βασικές αιτίες για το κύμα εξόδου των εισηγμένων την τελευταία τετραετία είναι: α) οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις εξαιτίας της εγχώριας ύφεσης, β) η μηδενική εμπορευσιμότητα των περισσότερων μετοχών, που δεν διασφαλίζει την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, γ) οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών εξαιτίας συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Ωστόσο, το σημαντικότερο κίνητρο για να εξέλθει μία εισηγμένη είναι ότι από το 2009 δεν μπορεί να αντλήσει φθηνά κεφάλαια από την αγορά εξαιτίας της αδυναμίας των επενδυτών να συμμετάσχουν στις αυξήσεις, αφού είναι ξεκάθαρη η έλλειψη φρέσκου χρήματος.
Το 2012 διεγράφησαν 6 εισηγμένες (Sciens,Interfish,Euroline, Ελφίκο, Ευρωσυμμετοχές, Εlbisco.) Το 2011 είχαν διαγραφεί 9 εισηγμένες και το 2010 είχαν διαγραφεί 11 εταιρείες. Στη διάρκεια του 2009 που ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα, οδηγούνται εκτός ταμπλό 4 εισηγμένες λόγω δημόσιας πρότασης (Πειραιώς Leasing, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Χ.
Ρόκας και Multirama ΑΕΒΕ), ενώ διεγράφησαν άλλες 4 εισηγμένες (Γενέρ, Ελλατέξ, Εργάς, Ετμα) λόγω οικονομικής ασφυξίας.
Υποψήφιες εταιρείες για να διαγραφούν μέσα στο 2013 είναι η Microland, η εταιρεία ξηρών καρπών Kαρδασιλάρης, η Πετζετάκις και η Τεξαπρέτ, οι οποίες έχουν λάβει προθεσμία από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να άρουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή των μετοχών τους. Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση δημοσιοποίησης εξάμηνης έκθεσης αναφοράς προόδου των ενεργειών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41).

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης