Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Είσοδο στην αγορά της Κίνας εξετάζει ο όμιλος Μυτιληναίου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν - Έχει ήδη κάνει συζητήσεις με όλες τις μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις

Είσοδο στην αγορά της Κίνας εξετάζει ο όμιλος Μυτιληναίου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν - Έχει ήδη κάνει συζητήσεις με όλες τις μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις
Η αχανής αγορά της Κίνας αποτελεί ένα από τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης του ομίλου Μυτιληναίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις στο κλάδο των μετάλλων και  της ενέργειας στις πρώτες τους επαφές στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο επενδύσεων,  έχουν ήδη έρθει σε συζητήσεις με τον Ελληνικό όμιλο.
Αυτή την στιγμή ο κ. Μυτιληναίος και το επιτελείο του ομίλου βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συνεργασίας με την  κινεζική κρατική κατασκευαστική SEPCO για την από κοινού ανάληψη του έργου των
1,05 δισ. δολαρίων στο Ιράκ που έχει επιλεγεί η Μέτκα. Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του  ελληνικού ομίλου  έχει λάβει επίσημη επιστολή ανάθεσης από το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ για το έργο κατασκευής του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου στην περιοχή Al-Anbar.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,05 δισ. δολάρια ΗΠΑ και ο χρόνος υλοποίησης είναι 32 μήνες. Η Μέτκα βρίσκεται στην παρούσα φάση σε διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των συμβολαίων. η ΜΕΤΚΑ έχει αναδειχθεί διεθνώς σε κεντρικό EPC κατασκευαστή εξειδικευμένων ενεργειακών έργων, με έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η ΜΕΤΚΑ, αναλαμβάνοντας ολόκληρο το φάσμα Μελέτης - Προμήθειας - Κατασκευής
("EPC") έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ολοκληρώσει σημαντικά θερμοηλεκτρικά έργα συμπεριλαμβανομένης της μονάδας συμπαραγωγής του  <<Αλουμινίου της Ελλαδός>> 334MW, της μονάδας V συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Λαυρίου 378MW (ΔΕΗ), της μονάδας συνδυασμένου κύκλου  430 MW της Protergia στον Αγ.
Νικόλαο, καθώς και της μονάδας συνδυασμένου κύκλου Κοράνγκι ισχύος 220 MW, στο Καράτσι του Πακιστάν.
Επίσης, έχει εγκαταστήσει σημαντικό αριθμό αεριοστροβιλικών μονάδων ανοιχτού κύκλου στην Κρήτη και την Ρόδο. Έργα υπό εκτέλεση είναι μεταξύ άλλων η μονάδα συνδυασμένου κύκλου 420 MW (ΔΕΗ) στο Αλιβέρι, οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου της PEEGT στο Deir Ali (700 MW) και στο Deir Azzour (724 MW) στη Συρία, η μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος
775 MW στο Ντενιζλί - Τουρκία ( RWE) και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 870MW στην Σαμψούντα-Τουρκία (Borasco -OMV),  καθώς και η μονάδα ισχύος 143 MW (SEPCO) στη Ζάρκα, Ιορδανία.
Η ΜΕΤΚΑ έχει επίσης αναλάβει την κατασκευή μονάδας ανοιχτού κύκλου ισχύος 1250 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο στη Βασόρα - Ιράκ, τη μονάδα ανοιχτού κύκλου 146 MW, στη Ζάρκα - Ιορδανία (Fast Track), καθώς  και τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία έξι κινητών αεριοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλγερία.
Η ΜΕΤΚΑ έχει πολυετή εμπειρία στην κατασκευή λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των περισσοτέρων από αυτές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μια από τις τελευταίες χρονολογικά λιγνιτικές μονάδες, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα  η ισχύος 330MW, που εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα. Η ΜΕΤΚΑ επίσης έχει ολοκληρώσει συμβάσεις για την αναβάθμιση των φίλτρων λιγνιτικών μονάδων, στα πλαίσια της επιβεβλημένης προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΜΕΤΚΑ ως EPC Contractor, ανέλαβε την εγκατάσταση νέων ηλεκτροστατικών φίλτρων και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης και την αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων λιγνίτη στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ΜΕΤΚΑ είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκτέλεση του έργου. Στον τομέα των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ΜΕΤΚΑ αυτή τη στιγμή εκτελεί ως EPC Contractor τον ΥΗΣ Ιλαρίωνος. Επίσης, σε δύο από τις μεγαλύτερες υδροηλεκτρικές μονάδες που έγιναν στην Ελλάδα, όπως ο ΥΗΣ Θησαυρός (3Χ100 MW) και οι Πηγές Αώου (2Χ122 MW), η ΜΕΤΚΑ συμμετείχε στην κατασκευή είτε μέλος στο consortium είτε EPC Contractor.
Την διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή για το έτος χρήσης 2012, αποφάσισε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Μέτκα στις 8/5.
O Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  κατέχει ηγετική θέση στους  τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας και Έργων EPC. Ιδρύθηκε  στην Ελλάδα το 1990 είναι Εταιρία  εισηγμένη στο Χρηματιστήριο  Αθηνών,με ενοποιημένο κύκλο  εργασιών που ανέρχεται σε περίπου 1,5 δις ευρώ και απασχολεί περίπου 2.500 άμεσους και πολύ περισσότερους έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης