Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οκτώ χρόνια πίσω γύρισε η ελληνική οικονομία - Ύφεση και μνημόνιο «κατάπιαν» κάθε ευρώ εισοδήματος του Έλληνα φορολογούμενου - Χωρίς επενδυτικό πλάνο η Ελλάδα

Οκτώ χρόνια πίσω γύρισε η ελληνική οικονομία - Ύφεση και μνημόνιο «κατάπιαν» κάθε ευρώ εισοδήματος του Έλληνα φορολογούμενου - Χωρίς επενδυτικό πλάνο η Ελλάδα
Οκτώ χρόνια πίσω έχει καταφέρει να γυρίσει η ύφεση το ρολόι της ελληνικής οικονομίας.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε νέα «βουτιά» φθάνοντας στο - 5,3% «πιάνοντας» σε σταθερές τιμές (42,255 δις. ευρώ) επίπεδα παραγωγικού πλούτου εποχής 2005.
Η ύφεση αν και μικρότερη σε σχέση με τα καταστροφικά τρίμηνα του 2012 που προηγήθηκαν, εντούτοις παραμένει απειλητική για τα ελληνικά νοικοκυριά αφού από το 2008 που πρωτοεκδηλώθηκε έρχονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της ανεργίας σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Έτσι το 2013 θα είναι το έκτο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η χώρα θα βιώνει την ύφεση, καθώς οι προβλέψεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% στο σύνολο του έτους. Η ανάκαμψη τοποθετείται για το 2014 από την κυβέρνηση που εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή αύξηση κατά 0,6%.
Σημειώνεται ότι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008,κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.
Η βαθιά ύφεση είναι απότοκος των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στους φόρους έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση της τάξης του 7%. Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2014,σε μικρότερο όμως ποσοστό.
Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού πλάνου. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δις. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.
Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η αγορά έχει «νεκρώσει» αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.
Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «πως και πως» την διπλή δόση των 7,5 δις. ευρώ για να μπορέσουν να εξοφλήσουν αυτά που χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες και να πάρει «ανάσες» η αγορά.
Μέχρι αύριο εκτιμάται ότι θα έχουν πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 4,2 δις. ευρώ που ήταν συνδεδεμένα με το πολυνομοσχέδιο.
Για την δόση πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όσον αφορά τα 3,3 δις. ευρώ, που αποτελούν τη δόση για το β΄ τρίμηνο εφέτος από την ευρωζώνη, αυτά θα εγκριθούν σε επόμενο Euro Working Group.
Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 20 Μαίου, πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, ύψους 5,6 δις. ευρώ ενώ έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων, ύψους 4,9 δις. ευρώ.
Από την πλευρά της τρόικας, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

M.Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης