Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στα 2,83 ευρώ θα ξεκινήσει αύριο η τιμή του δικαιώματος της Alpha bank – Όμως προσοχή άλλο η υποκείμενη τιμή της μετοχής και άλλο το δικαίωμα που συμπεριλαμβάνει και τα warrants

tags :
Στα  2,83 ευρώ θα ξεκινήσει αύριο η τιμή του δικαιώματος  της  Alpha bank – Όμως προσοχή άλλο η υποκείμενη τιμή της μετοχής και άλλο το δικαίωμα που συμπεριλαμβάνει και τα warrants
(upd3)Στα 2,83 ευρώ προσδιορίζεται η θεωρητική τιμή του δικαιώματος στην Alpha bank που ξεκινάει επίσημα αύριο.
Αν  δεν συμπεριληφθεί και το πρόσθετο 2% που θα διατεθεί από την διοίκηση σε επιλεγμένους επενδυτές το δικαίωμα θα προσδιοριζόταν στα 3,4 ευρώ.
Όμως θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα καλυφθεί το 12% της αμκ το δικαίωμα προσδιορίζεται στα 2,83 ευρώ με τιμή  κλεισίματος τα 0,6150 ευρώ.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της υποκείμενης χρηματιστηριακής τιμής της Alpha π.χ. στα 0,6220 ευρώ και της τιμής του δικαιώματος οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή στο ΧΑ δεν συμπεριλαμβάνει την αξία των warrants, ενώ αντιθέτως το δικαίωμα συμπεριλαμβάνει τα warrants.
Επειδή τα δικαιώματα θα συμπεριλαμβάνουν και τα warrants δεν μπορεί να λεχθεί πως θα συμπεριφερθούν κατά την διαπραγμάτευση τους.
Εικασίες μπορεί να υπάρξουν, οι περισσότεροι μιλούν για αναμενόμενη διόρθωση αλλά όλα αυτά ισχύουν στην θεωρία.

Ποια θα είναι η θεωρητική τιμή εκκίνησης του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank;

Το ερώτημα τίθεται καθώς η διαδικασία έχει μεταβληθεί και με βάση την μεθοδολογία που ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκύπτει η εξής διαδικασία.
Για να προσδιοριστεί το δικαίωμα της Alpha bank λαμβάνονται υπόψη τα εξής.
Στην  τρέχουσα αναπροσαρμοσμένη χρηματιστηριακή τιμή δηλαδή 0,6220 ευρώ (σημερινή τιμή) αφαιρείται η τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα 0,44 ευρώ προκύπτει μια νέα αξία 0,182 ευρώ.
Την αξία αυτή την πολλαπλασιάζουμε με τις εξής παραμέτρους το σύνολο των μετοχών που θα καλύψει το ΤΧΣ δηλαδή 9,138 δισεκ. μετοχές διά 1,250 δισεκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν στις μετοχές που θα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι προκύπτει αξία 7,31 και αυτό το πολλαπλασιάζουμε με το γινόμενο των μετοχών που θα καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι 1,038 δισεκατ. μετοχές διά 534,269 εκατ μετοχές που είναι οι υφιστάμενες παλαιές μετοχές.
Απλουστεύοντας την διαδικασία

Η τιμή δικαιώματος ισούται με τις εξής παραμέτρους

Χρηματιστηριακή τιμή της Alpha μετά την αποκοπή 0,6220 ευρώ π.χ. χθεσινό κλείσιμο μείον την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών 0,44 ευρώ.
Το αποτέλεσμα 0,182 ευρώ το πολλαπλασιάζουμε το γινόμενο που προκύπτει αν διαιρέσουμε τις  μετοχές του ΤΧΣ με τις νέες μετοχές των παλαιών μετόχων προσθέσουμε το 1 που είναι η μια παλαιά μετοχή και εν συνεχεία το πολλαπλασιάσουμε με το γινόμενο που προκύπτει από τις μετοχές που θα καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι διά τον αριθμό των παλαιών μετόχων.

Τιμή δικαιώματος = 0,6620 ευρώ τιμή στο ΧΑ – 0,44 ευρώ τιμή της αμκ Χ 1 + 9,138 δισεκατ. μετοχές που θα καλύψει το ΤΧΣ / τα 1,25 δισεκατ. μετοχών που θα καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι Χ 1,038 δισεκατ. μετοχών που θα καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι / 534,26 εκατ μετοχές που είναι οι παλαιές μετοχές σε κυκλοφορία.
Το αποτέλεσμα μας δίνει 2,94 ευρώ.

Υποσημείωση
Στις ανακοινώσεις του χρηματιστηρίου δίδονται δύο τρόποι αποτίμησης

Πως προσδιορίζεται η Τιμή Εκκίνησης Δικαιώματος Προτίμησης μετοχών (Right)

Είναι η θεωρητική τιμή με βάση την οποία ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης επί μετοχών σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.
Υπολογίζεται από το γινόμενο της διαφοράς μεταξύ (ΤΕRP μείον Τιμή Διάθεσης μετοχής) επί το λόγο του δικαιώματος (δηλαδή το λόγο νέων προς παλαιών μετοχών).
Η τιμή TERP ισούται με την [(κεφαλαιοποίηση των μετοχών εισηγμένης εταιρείας πριν την αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης) + (αντληθέντα κεφάλαια)] προς το σύνολο των μετοχών μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων (παλαιές εισηγμένες + νέες μετοχές)
Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει διαφορετική τιμή δικαιώματος.....

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι επίκειται ακραία κερδοσκοπία και στα δικαιώματα. Ωστόσο σπεύδουμε να υπερτονίσουμε ότι η υπερτίμηση του δικαιώματος θα μεταβληθεί άρδην κατά την πορεία διαπραγμάτευσης του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης