Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μόλις 24 εισηγμένες θα διανείμουν τελικά μέρισμα για τη χρήση 2012 - Ακόμη και κερδοφόρες αποφάσισαν να μην δώσουν, λόγω της ύφεσης

Μόλις 24 εισηγμένες θα διανείμουν τελικά μέρισμα για τη χρήση 2012 - Ακόμη και κερδοφόρες αποφάσισαν να μην δώσουν, λόγω της ύφεσης
Στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται  το ποσό που θα διανεμηθεί από τις εισηγμένες το 2013 για τα κέρδη του 2012, όταν το 2011 είχαν διανεμηθεί μερίσματα 734 εκατ. ευρώ και το 2010 είχαν δοθεί μερίσματα ύψους 1,43 δισ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την περσινή χρονιά οι μισές εισηγμένες  που παρέμειναν κερδοφόρες αποφάσισαν να μη διανείμουν μέρισμα, προκειμένου να διακρατήσουν την πολύτιμη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σκληρό και απρόβλεπτο έτος όπως εξελίσσεται και το 2013. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής ενίσχυσής τους,  την τελευταία πενταετία.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2012, φέτος δεν αναμένεται να δούμε μερίσματα σε κλάδους όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευές, οι ιχθυοκαλλιέργεις, οι κλωστοϋφαντουργίες, στη μεταλλουργία εκτός ορισμένων εξαιρέσεων και στην πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και του λιανικού εμπορίου.
Από τις εταιρείες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ( Trastor), η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Καρέλιας και η Μέτκα.
Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εταιριών το 2012, όσες εταιρείες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στο εξωτερικό, προχώρησαν σε ενίσχυση του τοπικού εμπορικού τους δικτύου και ενίσχυσαν το στελεχιακό δυναμικό  των  θυγατρικών με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών. Η υψηλή μερισματική πολιτική αποτελούσε μέχρι και το 2008 το ισχυρό πλεονέκτημα που είχε η ελληνική αγορά και γι? αυτό προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτικών οίκων. Αλλωστε το μέρισμα ήταν ο πυλώνας της μετοχικής ιδέας και ο βασικός λόγος για να εισέρχονται στη χρηματιστηριακή αγορά δεκάδες χιλιάδες επενδυτές στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Συνεπώς μειωμένο κατά 30% θα είναι το συνολικό ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν το 2012  οι εισηγμένες προς τους μετόχους τους σε σύγκριση με το 2011. Μόλις το 10% των εισηγμένων που ανέρχονται σε 24 αποφάσισαν να διανείμουν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου μετά την πέμπτη διαδοχική χρονιά ύφεσης που επληξε την εγχώρια οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, όταν το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες ήταν στο αποκορύφωμά του (5,4 δισ. ευρώ), οι εταιρείες που προχωρούσαν σε διανομή μερίσματος ήταν 176, ενώ 231 εταιρείες το 2004 είχαν μοιράσει 2,75 δισ. ευρώ στους μετόχους τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης