Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης από την Ελβετία: Καπέλο 3.000 ευρώ στα στεγαστικά λόγω ισοτιμίας

tags :
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης από την Ελβετία: Καπέλο 3.000 ευρώ στα στεγαστικά λόγω ισοτιμίας
Χριστουγεννιάτικο… εφιάλτη βιώνουν όσοι επέλεξαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς η ισοτιμία του ευρώ έχει κατρακυλήσει το τελευταίο διάστημα, εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει το ενιαίο νόμισμα σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του φράγκου. Η εξέλιξη αυτή όμως έχει ολέθριες συνέπειες για εκείνους που στο παρελθόν είχαν «ποντάρει» στο ελβετικό νόμισμα, παίρνοντας στεγαστικά σε φράγκο για να ωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια. Σήμερα, για ένα μέσο δάνειο, το «καπέλο» από τη διαφορά της ισοτιμίας φτάνει ακόμα και τα 3.000 ευρώ το μήνα, ξυπνώντας αντίστοιχα εφιαλτικές μνήμες από εκείνους που πριν κάποια χρόνια είχαν επιλέξει να δανειστούν σε γιεν.
Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα σημερινά επίπεδα ισοτιμίας θεωρούνται μάλλον χαμηλά για το ενιαίο νόμισμα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως να κρύβονται ευκαιρίες για εκείνους που τώρα θα αποτολμήσουν την κίνηση να μετατρέψουν τα χρέη τους από ευρώ σε φράγκο.
Η μεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Τότε, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόμισμα.
Ακόμα όμως και αρκετούς μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου βρισκόταν στο 1,522, ιδιαίτερα συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που και τότε επέλεξαν το ελβετικό νόμισμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην και σήμερα η ισοτιμία έχει κατρακυλήσει περίπου στο 1,25. Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, η πτώση αυτή μεταφράζεται σε χασούρα αρκετών εκατοντάδων ευρώ σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, τόσο μεγάλη είναι η πτώση του ευρώ τους τελευταίους μήνες, ώστε όχι μόνο έχει ροκανίσει τα κέρδη από τη διαφορά των τόκων, αλλά και οι δανειολήπτες αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλότερες δόσεις τους.
Επιπλέον, η πτώση στην ισοτιμία εις βάρος του ευρώ καθιστά πλέον ασύμφορη τη μετατροπή του δανείου εκ νέου στο ενιαίο νόμισμα, καθώς στην περίπτωση αυτή προκύπτουν κεφαλαιακές ζημιές για εκείνους που είχαν «εμπιστευθεί» το φράγκο στο παρελθόν. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένας αριθμός δανειοληπτών που έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στο φράγκο και δεν μπορούν παρά να υποστούν τις υψηλές δόσεις τους, περιμένοντας πότε θα αλλάξει η κατάσταση.
Αναλυτικότερα, για ένα 20ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3%, αν κάποιος είχε ξεκινήσει να πληρώνει δόσεις τον Ιούλιο του 2009 θα επιβαρυνόταν με περίπου 1.110 ευρώ ή- με την τότε ισοτιμία 1.687 ελβετικά φράγκα.
Σήμερα όμως, για το ίδιο δάνειο και με το επιτόκιο να έχει μείνει αμετάβλητο, η δόση έχει ανέβει στα 1.350 ευρώ, λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία.
Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα ή 3.000 ευρώ τον χρόνο επιπλέον.

Τραπεζίτες: «Κάντε υπομονή»

Η αλλαγή στα δεδομένα ευρώ/ φράγκου οδήγησε αρκετούς δανειολήπτες να επιστρέψουν στο ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος, καθώς οι συναλλαγματικές απώλειες είναι υψηλότερες από τη διαφορά του επιτοκίου. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, όσοι δεν έκαναν άμεσα τη μετατροπή, ενδέχεται να βγουν περισσότερο κερδισμένοι αν κάνουν υπομονή, καθώς εκτιμούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της μπόρας έχει ουσιαστικά περάσει. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ελβετικό φράγκο να γίνει σύντομα ξανά συμφέρουσα επιλογή, ειδικά για εκείνους που θα κάνουν τη μετατροπή τώρα, με την ισοτιμία κοντά στο ναδίρ, καθώς αν η κατάσταση επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, θα βρεθούν σημαντικά ωφελημένοι.
Ουσιαστικά δηλαδή, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν κάποιος σήμερα μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια σε ελβετικό φράγκο και παράλληλα είναι διατεθειμένος να «αντέξει» μια αύξηση στη δόση του –έστω και πρόσκαιρα- μακροχρόνια υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες και λιγότερα χρήματα να πληρώνει κάθε μήνα αλλά και κεφαλαιακά κέρδη να αποκομίσει αν αποφασίσει να επιστρέψει στο ευρώ.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης