Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Βόμβα στα σχέδια των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση βάζει ο γαλλογερμανικός άξονας - Αναβάλλεται για το 2015 η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM; - Τι αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο...

Βόμβα στα σχέδια των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση βάζει ο γαλλογερμανικός άξονας - Αναβάλλεται για το 2015 η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM; - Τι αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο...
Βόμβα στα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης φέρεται πως βάζει μυστική συμφωνία  του γαλλογερμανικού άξονα.
Βασικός πυλώνας της τραπεζικής ένωσης είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM, μέτρο που - όπως προγραμματίζουν οι Ευρωπαίοι - επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από το 2014.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM, φέρεται να παίρνει αναβολή κατά ένα έτος... ήτοι για το 2015.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιβεβαιώνουν τις διαρροές αυτές, διαμηνύουν πως πίσω από την αναβολή αυτή κρύβεται γαλλο - γερμανικό έγγραφο που συνδέει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM με τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Κατά τις πληροφορίες, το γαλλο-γερμανικό έγγραφο φέρεται να συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου Fr. Hollande.
Bάσει των αρχικών σχεδιασμών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί επρόκειτο να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM, εντός του τρέχοντος μήνα, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι  αναγκαίες διαδικασίες και το μέτρο αυτό να τεθεί σε ισχύ από το 2014. Αλλά πλέον ο γαλλο-γερμανικός άξονας φέρεται πως το μεταθέτει για το 2015....
Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε νωρίτερα - σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος - ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Τόνισε μάλιστα ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι πιθανή, μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, το 2014.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, σχεδόν το 22% των ομολόγων του ESM αγοράστηκαν από ασιάτες επενδυτές.
Πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, επανέλαβε την αντίθεσή του στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να μεταφέρουν την ευθύνη για τα προβλήματα των τραπεζών τους στον ESM.
Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει πρόσφατα υπέρ της αναδρομικής ισχύος της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.
Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Disselbloem, άνοιξε «παράθυρο» για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης με αναδρομική μάλιστα ισχύ για την Ελλάδα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "είναι ευαίσθητο θέμα η αναδρομικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM. Δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση". Αυτό σημαίνει πως επί της ουσίας, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης