Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τελικά υπάρχει λύση για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας; - Μια άποψη αναγνώστη του bankingnews.gr

 Τελικά υπάρχει λύση για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας; - Μια άποψη αναγνώστη του bankingnews.gr
Λάβαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή από ένα αναγνώστη του www.bankingnews.gr τον κύριο Παναγιώτη Ντούκα και μας προέτρεψε να την δημοσιοποιήσουμε.
Επισημαίνουμε ότι ορισμένες από τις παραμέτρους που παρουσιάζονται δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ωστόσο επειδή είναι συνολικά ενδιαφέρουσα η άποψη την δημοσιεύουμε ως έχει.

«Οι τράπεζες μετά την απομείωση της αξίας των ομολόγων τους ήρθαν σε μειονεκτική κεφαλαιακή θέση και ήταν επιτακτική η άμεση ανακεφαλαιοποίησή τους. Το ελληνικό κράτος προχωρά λοιπόν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να έχουν πλήρεις δείκτες κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική Τράπεζα, όντας η πιο μεγάλη και η ιστορικότερη τράπεζα στην χώρα μας είχε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και βρίσκεται στην χειρότερη θέση από όλες. Το ταμείο της ήταν μείον κατά 2,13 δις ευρώ ενώ από το ελάχιστο όριο του +9% ο δείκτης κεφαλαιοποίησης βρισκόταν στο -2,03%. Τώρα όμως, σύμφωνα με τις τριμηνιαίες καταστάσεις της η θέση έχει βελτιωθεί στα -1,64% μέσω κινήσεων που έκανε η τράπεζα.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τελικά η τράπεζα, ακόμη και να καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια από τους ιδιώτες τελικά μετά από μερικά χρόνια θα χρειαστεί να κρατικοποιηθεί. Όμως σήμερα βρίσκομαι εδώ για να αποδείξω σε όλους πως υπάρχει τρόπος όχι μόνο να σωθεί αλλά και να βρεθεί στην καλύτερη θέση από όλες τις τράπεζες.
Ας το πάρουμε από την αρχή, τα ελάχιστα κεφάλαια που πρέπει να έχει η Εθνική πρέπει να είναι 9,45 δις ευρώ (για να επιτύχει τον απαραίτητο δείκτη κεφαλιοποίησης). Τώρα έχει -1,726 δις ευρώ, η διαφορά είναι 11,176 δις ευρώ. Μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αξίας 9,756 δις ευρώ θα βρεθεί με κεφάλαια αξίας 8,03 δις ευρώ. Συνεπώς υπάρχει ένα κενό αξίας 1,42 δις ευρώ. Έως τώρα υπάρχουν κάποια οφέλη που δεν έχουν εγγραφεί στους ισολογισμούς της τράπεζας καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τυπικά. Αυτά είναι:
α)Πώληση του Αστέρα όπου θα αποφέρει τουλάχιστον 250 εκάτ. ευρώ β)Το αποθεματικό από το reverse split αξίας 1,18 δις ευρώ γ)Η επαναγορά των ADS όπου θα αποφέρει 150 εκάτ. ευρώ δ)Το funding gap και η καθαρή θέση της FBBank που βρίσκονται στα 200 εκάτ. ευρώ Το συνολικό όφελος βρίσκεται στα 1,78 δις ευρώ, άρα τα κεφάλαια φτάνουν στα 9,81 δις ευρώ όπου μας δίνουν δείκτη κεφαλαιοποίησης στα 9,34% με ελάχιστο το 9%.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτό είναι ελάχιστο και σε μια επιδείνωση του κλίματος δεν θα αντέξει. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Σίγουρα το 0,34% capital buffer είναι ελάχιστο καθώς είναι μόλις 357 εκάτ. ευρώ. Ποσό ελάχιστο για την Εθνική Τράπεζα και τις ανάγκες της.
Όμως, με συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί ο δείκτης να φτάσει το 12,3% τουλάχιστον. Σας τις παραθέτω.
α)Επαναγορά ομολογιακών τίτλων αξίας 300 εκάτ. ευρώ, αυτό μπορεί να γίνει με δημόσια πρόταση επαναγοράς με discount.
β)Εκ νέου IPO στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο αξίας 300 εκάτ. ευρώ με σκοπό την κεφαλαιακή ενίσχυση.
γ)Έκδοση μετοχών στο Γερμανικό, το Γαλλικό και το Αγγλικό χρηματιστήριο αξίας 1 δις ευρώ.
δ)Πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων του εξωτερικού με τίμημα 1,5 δις ευρώ.
Το όφελος αγγίζει τα 3,1 δις ευρώ και φτάνει το δείκτη στο παραπάνω ποσοστό. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην χώρα μας και δημιουργεί capital buffer αξίας 3,465 δις ευρώ που είναι αρκετό για να καλυφθούν ανάγκες.
Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα τώρα. Το δεύτερο που θα εξετάσουμε απόψε. Το θέμα της αποπληρωμής των μετοχών προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ταμείο κατέχει ήδη 2 δις προνομιούχων μετοχών. Αυτές μπορούν να προσφερθούν στο κοινό άμεσα από ταμείο με την συνεννόηση της τράπεζας. Όταν μιλάμε για το κοινό δεν εννοούμε το ελληνικό χρηματιστήριο. Εννοούμε την προσφορά στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο. Έπειτα, τα 8,57 δις ευρώ από την Αύξηση θα πρέπει να επαναγοραστούν έως το τέλος της πενταετίας από ιδιώτες. Αυτό που θα κάνουμε θα είναι για να περιμένουμε την πενταετία και τότε όσες έχουν μείνει να τις απορροφήσουμε μέσω προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από κεφάλαια που θα βρεθούν μέσω ρευστοποίησης παραγώγων επενδύσεων και πώλησης δανειακού χαρτοφυλακίου (επισφαλούς).
Τρίτο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα είναι η μετοχή, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μετοχή έχει τεράστια κεφαλαιοποίηση και δεν έχει περιθώρια ανόδου. Έτσι θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις μετοχές του ΤΧΣ οι οποίες δεν θα έχουν αγοραστεί από τους ιδιώτες σε άλλο χρηματιστήριο του εξωτερικού. Αυτό είναι πολύ απλό. Μετά το πέρας της πενταετίας, θα αγοραστούν από την τράπεζα οι μετοχές που απέμειναν στο ΤΧΣ. Αυτές θα διαγραφούν άμεσα από το χρηματιστήριο με δημόσια πρόταση της τράπεζας προς τους μετόχους. Που θα καλυφθεί άμεσα από την  ίδια. Αφού γίνει αυτό, θα προσφερθούν οι μετοχές σε ξένο χρηματιστήριο, ή μάλλον σε χρηματιστήρια. Έτσι η μετοχή θα απαλλαγεί από το βάρος της τεράστιας κεφαλαιοποίησης. Έτσι θα δοθούν ακόμη περισσότερα περιθώρια ανόδου στην μετοχή του Χ.Α.Α.
Συνεπώς, κλείνοντας να επισημάνουμε πως λύση υπάρχει για την Εθνική Τράπεζα και μπορεί να καταφέρει να γίνει η επαρκέστερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα με το χαμηλότερο P/BV και την μικρότερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έχοντας τον καλύτερο ισολογισμό»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης