Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το πρώτο 3μηνο θα δείξει την πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων το 2011

Το πρώτο 3μηνο θα δείξει την πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων το 2011
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Γι’ αυτό και οι αναλυτές θεωρούν σημαντικά κρίσιμο το πρώτο 3μηνο του νέου έτους για την πορεία στην αγορά ομολόγων στην ευρωζώνη, καθώς οι αναταράξεις του 2010 είναι ακόμη νωπές στις μνήμες τόσο των αγορών όσο και της ηγεσίας της ζώνης.
Η ευρωζώνη φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά όπως άρχισε και το 2010: υπό την απειλή των αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών και της αστάθειας στα δημόσια οικονομικά. Πολλοί φοβούνται ότι η Πορτογαλία θα πρέπει σύντομα να ζητήσει ξένη βοήθεια για να επιβιώσει, ενώ την ίδια ώρα, παρά τα σχέδια διάσωσης σε Ελλάδα και Ιρλανδία, το κόστος δανεισμού δε δείχνει “διάθεση” να αποκλιμακωθεί.
Εάν οι πρώτες δημοπρασίες του 2011 πραγματοποιηθούν χωρίς δυσκολίες, τότε αυτό θα ληφθεί ως ένας καλός οιωνός για ολόκληρο το έτος, παρατηρεί ο Rene Defossez, στρατηγικός αναλυτής της γαλλικής Natixis. Οι αγορές περιμένουν άμεσα να δουν αποτελέσματα. Αν οι περικοπές που πραγματοποιούν οι αδύναμες χώρες εμφανίσουν αποτελέσματα, τότε η κατάσταση θα αλλάξει γρήγορα. Ωστόσο η αγορά δε δείχνει να το πιστεύει και ιδιαίτερα το εγχείρημα της λιτότητας και των περικοπών, προσθέτει ο Defossez, και αυτό γιατί οι λήξεις των ομολόγων μαζί με τις νέες ανάγκες είναι τεράστιες για αυτές τις χώρες.
Με τους Ευρωπαίους ηγέτες ακόμη να συζητούν για το πως θα διαμορφωθεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης από το 2013 και μετά, ο μοναδικός σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρατηρούν οι αναλυτές της Nomura. Μπαίνοντας στο νέο έτος, είναι δύσκολο να δούμε πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ μπορούν να προσφέρουν μία ανάσα στις αδύναμες χώρες της ζώνης, προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία άτυπη deadline για τους Ευρωπαίους: όλα θα κριθούν στις αποφάσεις που μπορούν να λάβουν μέχρι το Μάρτιο.
Η Natixis αναμένει το 2011 θα δημοπρατηθούν περίπου 824 δισ. ευρώ ομόλογα, με το 10% εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Ιανουάριο. Εάν οι αποδόσεις εξακολουθήσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα, τότε δε θα πρέπει να απορήσουμε αν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης πιεστούν να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Κι αν γίνει αυτό τότε τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ δε θα φτάσουν.
Η Πορτογαλία είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό τώρα, την ώρα που το κόστος δανεισμού της βρίσκεται στα ύψη. Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων της εκτινάχθηκαν στο 6,682% στα τέλη του 2010, από 4,065% στο τέλος του 2009. Συγκριτικά, οι αποδόσεις των 10-ομολόγων της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν και το σημείο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχώρησαν στο 2,958% από 3,381%. Μάλιστα, κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων, η Πορτογαλία αναγκάστηκε σε επιτόκιο 3,403% για 3μηνης διάρκειας έντοκα, σχεδόν δηλαδή όσο πληρώνει η Γερμανία για να δανειστεί σε ορίζοντα 10ετίας.
Από τη μεριά της η Intesa Sanpaolo εκτιμά ότι η Πορτογαλία τελικά θα στραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια κατά το πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, θεωρεί ότι εκεί θα σταματήσει και ο “χορός των διασώσεων”. Εάν προχωρήσει και η Πορτογαλία στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, τότε αυτό το “γαϊτανάκι” των διασώσεων θα σταματήσει, γράφουν χαρακτηριστικά σε σημείωμα τους οι αναλυτές της τράπεζας.
Η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το 2011, προγραμματίζοντας μέσα στις επόμενες μέρες έκδοση 8,5 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων διαφόρων λήξεων. Θα ακολουθήσουν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες θα προχωρήσουν σε δημοπρασίες εντόκων ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έκδοση 10ετών ομολόγων από τη Γερμανία ύψους 5 δισ. ευρώ.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης