Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Lynn: Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών θα φέρει ράλι στις αγορές – Η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα «πλημμυρίζοντας» την ευρωζώνη – Η άλλη επιλογή είναι να διαλυθεί το ευρώ

Lynn: Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών θα φέρει ράλι στις αγορές – Η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα «πλημμυρίζοντας» την ευρωζώνη – Η άλλη επιλογή είναι να διαλυθεί το ευρώ
Την καλύτερη προοπτική βλέπει μετά τις εκλογές της Γερμανίας στις 22 Σεπτεμβρίου, ο γνωστός δημοσιογράφος του Marketwatch και συγγραφέας οικονομικών βιβλίων, Matthew Lynn, εκτιμώντας ότι μετά την επανεκλογή της A. Merkel, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον Lynn, η 23η Σεπτεμβρίου θα είναι η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ένα νέο ράλι στις αγορές, αφού τότε θα δρομολογηθεί μία νέα λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Οι Ευρωπαίοι, υπό την αναμονή των γερμανικών εκλογών έχουν παγώσει τις προσπάθειες έναντι της κρίσης, ωστόσο, μετά από αυτό το κρίσιμο αυτό ορόσημο αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις.
Η ευρωζώνη ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο με την ύφεση να μηδενίζει όποια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Θεωρητικά η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα βαθειάς ύφεσης, με την ΕΚΤ να πρέπει να δράσει, ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής Fed.
Πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν μπροστά στο δίλλημα: Ή να διαλύσουν το ευρώ ή να τυπώσουν χρήμα. Η πρώτη επιλογή απορρίπτεται από τους ίδιους, ενώ η δεύτερη προκρίνεται ως η πιο αποτελεσματική.
Σε περίπτωση που επιτραπεί στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, θα αποκατασταθεί η κερδοφορία των τραπεζών, θα μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και θα τονωθούν οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση.
Όμως, σύμφωνα με τον Lynn, για να γίνει αυτό πρέπει να καμφθούν οι ενστάσεις της Bundesbank, η οποία έχει μπλοκάρει συστηματικά πολλά από τα σχέδια στήριξης της οικονομίας. Μοναδικός παράγων που μπορεί να μεταπείσει την γερμανική κεντρική τράπεζα είναι η Merkel, η οποία είναι περισσότερο πραγματίστρια. Άλλωστε ήδη έχει σιωπηλά στηρίξει τις επιθετικές πολιτικές του Mario Draghi.
Έτσι, ο Lynn θεωρεί ότι όταν ανακύψει πραγματικά η ανάγκη, η Γερμανία θα παρέμβει υπερ μιας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Αν όμως αυτό γίνει πριν τις εκλογές, μπορεί η επανεκλογή της Merkel να απειληθεί. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι άλλωστε εμπιστεύονται περισσότερο την Bundesbank περισσότερο από τους πολιτικούς τους. Εάν ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann απειλήσει να παραιτηθεί, θα καταστρέψει τις πιθανότητες επανεκλογής της καγκελαρίου μέσα σε μία μέρα, επισημαίνει ο Lynn.
Έτσι, μόλις εξασφαλιστεί η επανεκλογή της Merkel, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στο δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τότε, ετοιμαστείτε για ένα ισχυρό ράλι στα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης