Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Στενεύει» κατά 1 δισ. η «προκρούστεια κλίνη» για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

«Στενεύει» κατά 1 δισ. η «προκρούστεια κλίνη» για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Με νέες περικοπές σε κλαδικά επιδόματα και ειδικές παροχές θα κάνει πρεμιέρα το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2011. Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν σε μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.
Με τη νέα μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φθάνει στο 10% του ΑΕΠ για τα περισσότερα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα ποσά που εκταμιεύει σε ετήσια βάση ο κρατικός προϋπολογισμός για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχει περιοριστεί στο 10,7% του ΑΕΠ από 11,7% ΑΕΠ που ήταν τα τελευταία χρόνια.
Οι τελευταίες μειώσεις αποδοχών που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου, σε μισθωτούς και συνταξιούχους  του Δημοσίου ( σ.σ. σε δώρα Χριστουγέννων,  Πάσχα και επιδόματα αδείας) συμπίεσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ  ή 1% του ΑΕΠ τις δαπάνες του προϋπολογισμού.   
Μια νέα περικοπή κατά 0,5% του ΑΕΠ θα «ανασάνει»  κατά 1 δις. ευρώ  τον προϋπολογισμό , πλην όμως θα εγείρει νέες  οξύτατες  αντιδράσεις στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι αποδοχές τους μπαίνουν για μία ακόμη φορά στην «προκρούστεια κλίνη».
Ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνησης στην διαβούλευση που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα για το μισθολόγιο στο Δημόσιο θα αποτελέσει  η διαφωνία της με την ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στο οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως.
Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.
Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής.
Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία «Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι μέχρι τα  τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
Την επόμενη εβδομάδα συγκροτείται η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που θα γνωμοδοτήσει αφενός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αφετέρου για τις μετατάξεις υπαλλήλων και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού.
Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της τρόικας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης