Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναθερμαίνει το γαλλικό φλερτ για ΔΕΠΑ, ΟΣΕ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ η κυβέρνηση

 Αναθερμαίνει το γαλλικό φλερτ για ΔΕΠΑ, ΟΣΕ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ η κυβέρνηση
Γαλλικό άρωμα έχουν οι πρώτες επαφές που κάνει η κυβέρνηση  στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων σε μια προσπάθεια  να εξασφαλιστεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει το «τιμόνι» της άλλοτε θυγατρικής εταιρίας του ΟΣΕ,  ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αν και αρχικά είχε εξαγγελθεί η εκχώρηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου και του management, το οικονομικό επιτελείο φέρεται διατεθειμένο να «τεμαχίσει» την εταιρία  και να κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό.  
Οι επαφές με τους  γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνιστούν την πρώτη εκ των τριών κινήσεων που θα επιχειρήσει η ελληνική αποστολή στο Παρίσι υπό τον Χάρη Παμπούκη.
Δεδομένου ότι τον υπουργό Επικρατείας συνοδεύουν στο Παρίσι ο γ. γ. αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης και ο CEO της ΔΕΠΑ Χάρης  Σαχίνη οι άλλες δύο  σχετίζονται με τα ελληνικά νερά, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και την ΔΕΠΑ.
Και στην περίπτωση των δύο υδάτινων εταιριών για τις οποίες η κυβέρνηση έχει  ανακοινώσει την πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ τον πρώτο λόγο έχουν οι Γάλλοι.
Μάλιστα το ενδιαφέρον των δύο γαλλικών εταιριών  Suez Environment  και Veolia είναι τέτοιο που σχεδόν έχει «απονευρώσει» άλλους  ευρωπαϊκούς  μνηστήρες  του χώρου.       
Γαλλικό «φλερτ» υπάρχει και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Την κρατική εταιρία «γλυκοκοιτάζει» ο γαλλικός  κολοσσός  Gas De France που δεν περιορίζεται αυστηρά όμως  στην απόκτηση ποσοστού αλλά θέλει και το «τιμόνι» της εταιρίας.
Από κοντά σε αυτή την «κούρσα»  βρίσκεται και η  Electricite  De France η οποία έχει βάλει για τα καλά στο μάτι  τις υπεραξίες της ελληνικής  εταιρίας.
Για την ΔΕΠΑ η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στο διαχωρισμό με τον ΔΕΣΦΑ και την πώληση του 30% της επιχείρησης.
Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της εταιρίας, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ έχει «option» για την αγορά του 30%.
Χθες, ανακοινώθηκαν οι Σύμβουλοι αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ (Alpha Bank, Rothschild & Sons,UBS και  ηΔικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη νομικός  σύμβουλος).
Έργο των Συμβούλων θα είναι, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της αποτίμηση της option της ΔΕΗ στην εταιρία για το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ η οποία σήμερα είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΣΦΑ διαδραματίζει σήμερα ρόλο ανάλογο του ΔΕΣΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και απαγορεύεται η ιδιωτικοποίηση της.
Με τον ισχύοντα νόμο επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στις ρυθμιστικές αρχές, όχι όμως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 49% και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στο management.  

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης